Svijet

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo prikaz mogućeg plana Rusije za napad na Ukrajinu

Invazija, zaključeno je, može da počne u roku nekoliko dana, a na grafici je prikazano moguće kretanje ruskih vojnih efektiva

Rusija Ukrajina - Twitter

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak uveče na službenom Twitter nalogu video u kome se između ostalog vidi karta sa rasporedom vojnih snaga Ruske Federacije, koja prikazuje mogući plan Kremlja za invaziju na Ukrajinu.

– Nismo vidjeli dokaz da se ruske trupe povlače iz ukrajinskih pograničnih oblasti – saopćilo je Ministarstvo.

Rusija zadržava značajno vojno prisustvo, dodaje se, kojim može da izvrši invaziju bez daljeg upozorenja.

U video zapisu je na pitanje “Zašto predsjednik Putin želi rat” rečeno da šef ruske države vidi Ukrajinu kao zonu razdvajanja u odnosu na NATO i da misli da je ta zemlje kulturološki i istorijski dio Rusije.

Abnormalnu aktivnost ruske ratne mornarice
– Time se ne prihvata Ukrajina kao nezavisna država, ali ona jeste nezavisna država – navodi se u videu.

Putin, dodaje se, nije srećan zbog težnje Ukrajine da se priključi NATO i želi da je vrati pod kontrolu Rusije.

Nadalje, Rusija je raspodijelila “enorman broj” vojnika duž granice sa Ukrajinom, a britanski obavještajni izvori iznose da Rusija i dalje “rapidno” podiže vojnu moć. Ruske snage su rasprostranjene od aneksiranog Krima, preko zapadne i jugozapadne Rusije, do Bjelorusije.

Navodi se da britanski obavještajni izvori ukazuju i na “abnormalnu aktivnost ruske ratne mornarice”, od vježbi u sjevernom Atlantiku, Baltičkom moru i u Sredozemlju.

Direktna prijetnja Kijevu
U videu, Ministarstvo iznosi dalju analizu da se ukrajinska sjeverna granica nalazi u centru u odnosu na pozicije ruskih vojnih snaga, što je “direktna prijetnja prestonici Kijevu”.

Invazija, zaključeno je, može da počne u roku nekoliko dana, a na grafici je prikazano moguće kretanje ruskih vojnih efektiva.

Ukoliko predsjednik Putin izabere rat, stradaće “značajan broj” ljudi “da bi dobio šta želi”.

– Ali, predsjednik Putin još može da izabere mir. Može da izabere diplomatiju i deeskalira tenzije. On može da izabere prevenciju konflikta – poručilo je britansko Ministarstvo odbrane. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh