Svijet

U Izraelu se više neće koristiti potvrde o vakcinaciji

Ulazak u zatvoreni javni prostor i prisustvo na javnim događajima u Izraelu se uskoro više neće uslovljavati potvrdama o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Ovo je jučer, 17. februara, izjavio izraelski premijer Naftali Bennett, i to u trenutku kada posljednji pandemijski val jenjava. Izrael je bio među prvim državama svijeta u kojima je počela vakcinacija protiv koronavirusa i prva zemlja na svijetu koja je zahtijevala potvrdu o vakcinaciji. Riječ je o potvrdi koja se nazivala zelena propusnica.

Bennet je ocijenio da je jasno da se smanjuje broj zaraženih te da je zbog toga ova odluka prihvatljiva. Spomenute propusnice bile su potrebne tokom cijele prošle godine kako bi se moglo ući u ugostiteljske objekte, hotele i druge javne objekte.

Za razliku od pojedinih drugih država, u ovoj nije bilo protesta protiv vakcinacije. No, bilo je protesta uzrokovanih nezadovoljstvom Izraelaca drugim stvarima.

U Izraelu je skoro 70 posto stanovništva potpuno vakcinisano. U pojedinim danima prošlog mjeseca registrovalo se i više od 80.000 zaraženih. Sada se dnevno registruje manje od 30.000, prenosi Al Jazeera English. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh