Svijet

Glavni sekretar NATO-a: Rizik od sukoba u Evropi je stvaran

Nakon virtualnog sastanka s američkim predsjednikom Bidenom i ključnim saveznicima glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u saopćenju da je “rizik od sukoba u Evropi stvaran”.

“Sudionici su jasno dali do znanja da će svaka daljnja ruska agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu, dok su ponovili da su spremni nastaviti dijalog s Rusijom”, navodi se u saopćenju NATO-a.

Biden je u petak ujutro organizirao razgovor o situaciji između Rusije i Ukrajine s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom, čelnicima NATO-a i EU.

U saopćenju Evropske komisije skupina je istaknula svoju potporu Ukrajini i njezino konačno usvajanje paketa hitne financijske pomoći od 1.2 milijarde eura. Šefica Evropske unije Ursula Von der Leyen naznačila je da će se sankcije Rusiji odnositi na financijski i energetski sektor, kao i na izvoz visokotehnoloških proizvoda, navodi se u saopćenju.

Stoltenberg je pozvao Rusiju i sve ostale članice Vijeća NATO-Rusija na daljnje sastanke na kojima bi se raspravljalo o evropskoj sigurnosti, navodi se u saopćenju NATO-a, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh