Svijet

Muškarac iz Indije primio najmanje 8 vakcina protiv COVID-a i dao bizarno objašnjenje

Muškarac u Indiji prošle je godine dobio najmanje osam vakcina protiv infekcije COVID-19, potvrdio je tamošnji zdravstveni dužnosnik.

muškarac, vakcinacija - BBC

Brahmdeo Mandal (65), pak, tvrdi da je primio 11 doza vakcina u državi Bihar.

Ovaj poštar u penziji je rekao da su mu vakcine pomogle da se riješi bolova i da “ostane zdrav”. Tvrdio je da nije pretrpio nikakve nuspojave. Mondala su konačno spriječili da primi, kako je tvrdio, 12. vakcinu prošle sedmice.

Istraga je u toku kako bi se otkrilo kako je Mandal, koji živi sa svojom obitelji u okrugu Madhepura, uspio dobiti više vakcina.

“Već smo pronašli dokaze da je uzeo osam vakcina s četiri mjesta”, rekao je Amarendra Pratap Shahi, civilni kirurg iz Madhepure, za BBC.

Otkako je vakcinacija počela 16. januara prošle godine, Indija uglavnom primjenjuje dva lokalno proizvedena cjepiva, Covishield i Covaxin. Cjepiva s dvije doze imaju razmak od 12-16 sedmica odnosno četiri do šest sedmica nakon prve doze.

Cijepljenje je dobrovoljno, a više od 90.000 centara, uglavnom državnih, nudi cjepiva diljem zemlje. To uključuje kampove za cijepljenje koji nude dolazak bez prethodne online registracije. Za registraciju korisnik samo treba dostaviti dokaz identiteta.

Rane istrage su otkrile da je Mandal uspio dobiti “dvije vakcine u razmaku od pola sata istog dana” i svaka od tih vakcina “bila je registrirana na zvaničnom portalu”.

“Zbunjeni smo kako se to moglo dogoditi. Čini se da se događa kvar portala. Također pokušavamo otkriti je li bilo nemara ljudi koji su upravljali centrima za vakcinisanje”, rekao je Shahi.

Stručnjak za javno zdravstvo Chandrakant Lahariya rekao je za BBC da je “jedini način” da se to dogodi ako se podaci o cijepljenju učitavaju na portal nakon dugog kašnjenja.

“Ali, još uvijek se pitam kako to da nije otkriveno toliko ‘uboda’ tokom toliko dugo vremena.”

Mandal, koji je vodio detaljne bilješke o datumima, terminima i lokacijama vakcinacije, tvrdi da je primio 11 doza između februara i decembra prošle godine. Mandal je za BBC rekao da je bio “nadriliječnik” u svom selu prije nego što je preuzeo posao poštara i “znao je nešto o bolestima”: “Nakon vakcina moji su bolovi u tijelu nestali. Prije sam imao bolove u koljenima i hodao sam sa štapom. Sada više ne. Osjećam se dobro.”

Groznica, glavobolja, umor i bol – uglavnom blage do umjerene – najčešće su prijavljene nuspojave nakon vakcine protiv infekcije COVID-19. Teške alergijske reakcije su rjeđe.

“Te reakcije ćete obično dobiti nakon prve i druge doze. Višestruke doze ovih cjepiva trebale bi biti prilično bezopasne, jer su antitijela već formirana, a cjepiva se sastoje od bezopasnih komponenti”, rekao je dr. Lahariya. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh