Svijet

Novo istraživanje iz Britanije: Veliki broj onih sa simptomima prehlade zapravo ima koronavirus

Britanski naučnici upozoravaju da je vrlo izgledno da su koronavirusom zaraženi svi oni koji istovremeno imaju upalu grla, curenje iz nosa i glavobolju.

Gripa - Mdsaude.com

Ovo je utvrđeno na osnovu informacija građana o njihovom zdravstvenom stanju. Za polovinu od njih, koji imaju simptome prehlade, je procijenjeno da zapravo imaju koronavirus.

BBC piše da se u Velikoj Britaniji prošle sedmice desila eksplozija u broj pozitivnih na virus, a kao razlog za to su istakli omikron soj. Više od 100.000 osoba dnevno se registruje kao pozitivno na virus. Većina njih ima blaže simptome, a neki uopće nemaju simptome.

Ipak, postoje oni koji imaju teške simptome, a dominantno su to oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Prof. Tim Spector je predvodio istraživanje o tome koliko je izgledno da koronavirus imaju oni koji imaju simptome prehlade.

“Većina onih koji su zaraženi omikron sojem osjećaju simptome prehlade, kao što su upala grla, curenje iz nosa i glavobolja. Da biste to znali dovoljno je da pitate onoga ko je imao takvo iskustvo”, obrazložio je Spector.

U Velikoj Britaniji je ranije ove sedmice prvi put od početka pandemije tokom jednog dana registrovano više od 100.000 pozitivnih na koronavirus, prenosi BBC. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh