Svijet

POČELO JE SA SANKCIJAMA: BIDEN ZABRANIO UVOZ IZ KINESKE REGIJE U KOJOJ SE UGNJETAVAJU MUSLIMANI

Američki predsjednik Joe Biden je potpisao zakon koji zabranjuje uvoz iz Xinjianga zbog prisilnog rada u toj kineskoj regiji, objavila je Bijela kuća.

Zakon koji je dobio odobrenje Kongresa 16. decembra dio je odgovora Washingtona na ono što naziva kineskim progonom muslimanske manjine Ujgura u toj regiji. Zakon je donesen zbog zabrinutosti da je sva roba u Xinjiangu proizvedena prisilnim radom.

Kina odbacuje da krši ljudska prava u Xinjiangu iz kojeg dolazi većina svjetskih materijala za proizvodnju solarnih panela, no američka vlada i humanitarne organizacije tvrde da Peking tamo provodi genocid.

Bojkot Olimpijade

Američko ministarstvo financija ranije ovaj mjesec sankcioniralo je dvojicu visokih kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u toj regiji te je stavilo kinesku kompaniju za nadzor umjetne inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja navodno cilja na ujgursku manjinu. prenosi “Hayat“.

Zbog situacije u Xinjiangu, politički predstavnici SAD-a odlučili su bojkotirati Zimske olimpijske igre koje se iduće godine održavaju u Pekingu, a pridružili su im se i političari iz Australije, Kanade i Velike Britanije, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh