Svijet

Britanija zbog omikrona obara rekorde novozaraženih. Kakvo je stanje u bolnicama?

Velika Britanija u petak je treći dan zaredom imala rekordan dnevni broj novozaraženih koronavirusom, s 93.045 slučajeva, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti.

Britanija već danima ima rekordne brojke novih slučajeva,piše Index.

Jučer ih je imala čak 93.045 novozaraženih.

Ovaj eksplozivan rast po svemu sudeći je posljedica novog soja koronavirusa službeno nazvanog omikron koji je nedavno otkriven u Južnoafričkoj Republici. Omikron se već pokazao znatno zaraznijim od delte ili indijskog soja – koji je sam već daleko zarazniji od alfa ili britanskog soja, koji je opet zarazniji od originalnog, vuhanskog soja.

A omikron usto, zahvaljujući brojnim mutacijama, mnogo efikasnije izbjegava prethodno stečeni imunitet, bilo onaj od cijepljenja ili od prebolijevanja nekog od prethodnih sojeva.

Boris Johnson: Suočeni smo s plimnim valom zaraze zbog omikrona
Ministar zdravstva Sajid Javid upozorio je na početku tjedna da se omikron u Velikoj Britaniji, gdje je prvi slučaj otkriven 27. studenog, širi “iznimnom brzinom” i dodao da je to “nešto što nismo nikad vidjeli dosad”, da se “svaka dva ili tri dana broj zaraženih udvostručuje”.

“To znači da smo suočeni s plimnim valom zaraze, ponovo smo u utrci između cjepiva i virusa”, upozorio je ministar i pozvao Britance da prime booster dozu.

Danas je omikron postao dominantan soj u Londonu, objavio je ministar Javid. Na omikron je u već ponedjeljak činio 20% slučajeva zaraze u Engleskoj i 44% slučajeva u Londonu, a u međuvremenu je u britanskoj prijestolnici prešao 50 posto.

I premijer Boris Johnson upozorio je da “nitko ne treba sumnjati da dolazi plimni val omikrona” te pozvao sve odrasle Britance da što prije odu po booster dozu, opisujući to kao “apsolutno vitalno”, te dodao da je “stopa udvostručenja (slučajeva) omikrona u nekim regijama sada smanjena na manje od dva dana”.

Britanija se potpuno otvorila 19. srpnja, slučajevi u početku naglo padali
A sve se ovo događa nekih pet mjeseci nakon što je Johnsonova vlada, pouzdajući se u visoku procijepljenost populacije, ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, Johnson poručio građanima da “nauče živjeti s ovim virusom”, a epidemiolozi poput Neila Fergusona s Imperial Collegea, koji je ranije bio jedan od glavnih zagovornika lockdowna, ustvrdili da se nazire kraj pandemiji.

“Još uvijek nismo izvan opasnosti, ali se jednadžba temeljito izmijenila”, rekao je Ferguson 27. srpnja, objašnjavajući da su cjepiva drastično smanjila rizik od hospitalizacija i smrti od covida-19: “Vjerujem i optimističan sam da će krajem rujna, u listopadu, glavnina pandemije biti iza nas.”

Zemlja je ukinula gotovo sve mjere desetak dana ranije, 19. srpnja, što su mnogi građani nazvali “Danom slobode” nakon dugog razdoblja manje ili više intenzivnih lockdowna (zbog čega su ga protivnici takvih mjera nazvali “Profesor Lockdown”) i proslavili na ulicama u pubovima u kojima više nije bilo ograničenja broja gostiju i novootvorenim noćnim klubovima.

Osim disko-klubova, u punom kapacitetu otvorile su se i koncertne dvorane i stadioni. Ni nošenje maske nije više bilo obavezno iako se i dalje preporučivalo u javnom prijevozu i u dućanima.

Johnson u srpnju: Ako budemo oprezni, najgore od pandemije je iza nas
I sam Johnson je nekoliko dana ranije, 15. srpnja, izjavio da “ako budemo oprezni i ako nastavimo poštivati ovu bolest i njezinu stalnu prijetnju, onda je velika vjerojatnost – gotovo svi znanstvenici slažu se s tim – da je najgore od pandemije iza nas”.

“Pred nama su teški dani i tjedni dok se nosimo s trenutnim valom delta varijante i, nažalost, bit će još hospitalizacija i još smrtnih slučajeva, ali svakim danom koji prolazi gradimo sve veći zid imuniteta stečenog cjepivom”, dodao je britanski premijer.

U tom trenutku, međutim, ukidanje mjera izgledalo je kao prilično rizičan potez, budući da je zemlja već bila usred trećeg vala čija je krivulja novih slučajeva eksponencijalno rasla od kraja svibnja. No, ubrzo se ispostavilo da se upravo tada nalazila na vrhuncu ovog vala – točnije, vrhunac je dosegnut dan ranije, kad su zabilježena 54.183 novozaražena. Krivulja je nakon toga počela naglo padati.

Uoči ukidanja mjera čak 1200 svjetskih znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo, objavljeno početkom srpnja u uglednom medicinskom časopisu Lancet, u kojem kritiziraju Johnsonovu vladu zbog “neetičnog eksperimenta” koji provodi, a koji predstavlja prijetnju cijelom svijetu, budući da slobodno kolanje virusa osigurava plodno tlo za pojavu sojeva otpornih na cjepiva koja imamo.

Britanija od srpnja na epidemijskom vrtuljku – rast pa pad pa opet rast
U početku se činilo da se ipak radilo o lažnoj uzbuni. Krivulja novozaraženih bila je u slobodnom padu iduća dva tjedna, unatoč potpunom otvaranju. S 54.183 nova slučaja, koliko ih je bilo 17. srpnja, prema podacima specijalizirane stranice Our World in Data, Britanija je pala na samo 21.855 novih slučajeva 3. kolovoza.

Stručnjaci su bili zbunjeni neočekivanim razvojem epidemijske situacije, ali činilo se da je relativno visoka procijepljenost, barem u tom trenutku, dovoljna za otvaranje. Tada je, naime, 55% ukupne britanske populacije bilo primilo obje doze cjepiva protiv covida-19, a njih čak 69% jednu dozu.

U međuvremenu je udio cijepljenih s barem dvije doze narastao na 68.7%, od čega je 36.2% ljudi cijepljeno i trećom dozom.

“Nemam jednostavan odgovor, nitko od nas nema”, rekao je Martin McKee s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, izražavajući skepsu oko nade da je Britanija već tada bila dosegla kolektivni imunitet cijepljenjem i prebolijevanjem.

“Nitko zapravo ne zna što se događa”, priznao je i epidemiolog John Edmunds s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM).

A onda je krivulja novih slučajeva ponovo počela rasti. Taj je rast ovog puta ipak bio mnogo blaži, pa se do idućeg vrhunca krivulje, 3. rujna, popela na 42.355 novozaraženih u jednom danu. Nakon toga je uslijedio novi pad tijekom rujna – a onda opet novi rast do novog vrhunca 21. listopada, kad je zabilježeno 51.719 novozaraženih.

To je bilo relativno blizu rekorda iz siječnja, ali kako vidimo, pravi vrhunac vala tek je trebao uslijediti. U međuvremenu je došlo do još jednog oštrog pada, od kraja listopada do početka studenog. Broj novih slučajeva tako je 7. studenog iznosio 29.889, što je bio najmanji dnevni broj od kolovoza.

A onda je broj novozaraženih opet počeo naglo rasti. Dapače, taj se rast ubrzao upravo od 30. studenog – dakle, kad se omikron počeo širiti u Britaniji.

Broj hospitaliziranih pada u rujnu i studenom, sad opet počinje rasti
Naravno, što je veća procijepljenost u nekoj zemlji, broj novozaraženih postaje manje bitna varijabla jer velika većina cijepljenih i u slučaju infekcije nema težak oblik bolesti. Tako je i britanska vlada u dokumentima o epidemijskoj strategiji, koje je objavila u rujnu, jasno naznačila da će broj hospitalizacija, uz postotak cijepljenih i umrlih, biti ključni podaci prema kojima će dalje krojiti svoj odgovor.

Međutim, kod tih su varijabli prvi znakovi upozorenja bili prisutni od početka otvaranja. Brojevi hospitaliziranih osoba s covidom-19, onih koji se liječe na intenzivnoj skrbi i dnevno umrlih ustvari nisu prestali rasti.

Broj Britanaca hospitaliziranih zbog covida-19 tog 19. srpnja iznosio je 4651 i nastavio je oštar rast sve do 13. rujna, kad je iznosio 8478, uz kratku pauzu u rastu od kraja srpnja do sredine kolovoza. Uslijedio je nagli pad broja hospitaliziranih do 2. listopada, kad je iznosio 6475, da bi nakon toga opet krenuo rasti.

Prema najnovijim podacima, u bolnicama diljem Londona sada se nalazi 1.534 pacijenata zaraženih covidom-19, što je povećanje od 28.6% u odnosu na prošli tjedan. Diljem Ujedinjenog Kraljevstva hospitalizirano je 7.611 osoba s koronavirusom (porast od 2% prema prošlome tjednu).

Optimizam budi činjenica da je broj hospitaliziranih dosegao ovogodišnji vrhunac 1. studenog, kad je iznosio 9671. Razlog za zabrinutost pak leži u činjenici da je taj pad zaustavljen 4. prosinca, kad je iznosio 7178, i da se otada opet penje, doduše, zasad blaže. Ovaj je broj u utorak iznosio 7687, znatno više nego na “dan slobode” u srpnju.

“Bojim se da također vidimo neizbježno povećanje hospitalizacija za 10% na nacionalnoj razini, iz tjedna u tjedan, i gotovo za trećinu u Londonu”, upozorio je u četvrtak glavni medicinski dužnosnik Engleske, Chris Whitty.

Broj smrti je u padu, ali veći nego u srpnju
Broj covid-pacijenata na jedinicama intenzivne skrbi također je nastavio rasti sve do 15. rujna, kad je iznosio 1081, da bi do 10. listopada pao na 744. Onda je počeo opet rasti pa je početkom studenog gotovo dosegao razinu iz rujna. Otada je ovaj broj kritično oboljelih bio u padu, a posljednja dva tjedna stagnira. U ponedjeljak je iznosio 900, što je opet znatno više nego što je iznosio na “dan slobode” (611).

Što se one najcrnje varijable, broja dnevno umrlih, tiče, i taj je broj od srpnja varirao na sličan način. 20. srpnja iznosio je “samo” 102, ali već do 7. rujna udvostručio se na 210. Uslijedio je pad do najniže točke 11. listopada (28 umrlih), da bi se do 2. studenog popeo na čak 292. Ohrabrujuće je što je broj umrlih otada u kontinuiranom padu koji traje i dalje, pa je u srijedu broj umrlih bio 164.

Stručnjaci objavili nova predviđanja, postoje optimistični i pesimistični scenariji
Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) već je u kolovozu upozorila da cijepljenje možda samo po sebi neće zaustaviti širenje delta soja, na temelju preliminarnih podataka prema kojima cijepljeni, ako se ipak inficiraju deltom, mogu zaraziti druge mnogo lakše nego u slučaju ranijih sojeva.

A britanski stručnjaci s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) koji se bave modeliranjem epidemije prošlog su tjedna objavili novi izvještaj prema kojem bi broj smrti od posljedica ove varijante koronavirusa do kraja travnja mogao iznositi između 25.000 i 75.000, ovisno o tome koliko će učinkovito djelovati cjepiva. Upozorili su da će na vrhuncu novog vala, koji predviđaju u siječnju, zemlja imati oko 60 tisuća slučajeva dnevno i više od 1200 smrti na dan – skoro 10 puta više nego sada.

Po najoptimističnijem scenariju, broj svakodnevno hospitaliziranih trebao bi biti 40 posto manji u odnosu na onaj iz razdoblja vrhunca zaraze tijekom prošle zime. Po najpesimističnijem scenariju, mogao bi biti i gotovo dvostruko veći. U najgorem slučaju možda će biti potrebno uvesti stroža ograničenja kako bi se spriječila pretrpanost bolnica, upozorili su.

Britanija je nedavno uvela obavezne maske u većini zatvorenih prostora i covid-potvrde za velike događaje u Engleskoj kako bi se smanjilo širenje omikrona, nakon što je Johnson odbacio mogućnost njihovog uvođenja ovog ljeta. Stupanj uzbune podignut je s treće na četvrtu, odnosno drugu najvišu razinu, što znači da je “prijenos virusa pojačan te da je pritisak na zdravstvene službe opći i velik ili da je u porastu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh