Svijet

Japan najsiromašnijim zemljama pomaže sa 3,4 milijarde dolara

Japan će uputiti pomoć Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA), fondu Svjetske banke za najsiromašnije zemlje.

Japan - Cromoda.com

Ministarstvo finansija Japana objavilo je da će IDA-i u okviru borbe protiv pandemije COVID-19 biti pružena finansijska pomoć od 376 milijardi jena (oko 3,4 milijarde dolara).

Pomoć će se koristiti za isporuku vakcina protiv COVID-19 u 74 zemlje s niskim prihodima, za ublažavanje krize izazvane gubitkom radnim mjesta u jeku pandemije u tim zemljama kao i za borbu protiv klimatskih promjena.

IDA je jedna od pet ustanova članica grupe Svjetske banke, osnovana 1960. godine. Osigurava beskamatne kredite najnerazvijenijim zemljama svijeta, a u toj grupi trenutno se nalazi 81 zemlja, s ukupnim stanovništvom od 2,5 milijardi osoba.

Te zemlje nemaju pristup finansijskim tržištima i ne mogu pozajmljivati sredstva po tržišnim uvjetima. IDA tim zemljama odobrava sredstva za finansiranje programa usmjerenih na pružanje javnih usluga (obrazovanje, zdravstvo, pročišćavanje voda) te za podršku strukturnim reformama i kapitalnim ulaganjima, piše Anadolija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh