Svijet

Bramerc u UN: Mural Mladiću u Beogradu negiranje genocida i slavljenje zločinca

Glavni tužilac suda Serž Bramerc (Serge Bramerc) osudio je danas pred Savetom bezbednosti UN, „negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca“, navodeći kao primer „mural Ratka Mladića“ u Beogradu.

„To bi trebalo da bude nezamislivo. Kako toliko mnogo ljudi može Mladića i dalje videti kao heroja srpskog naroda nakon što je pred sudom osuđen na doživotni zatvor na osnovu ogromnog dokaznog materijala o njegovim zločinima“, upitao je Bramerc.

Međunarodni sud u Hagu je generala Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-95.

Mladićev mural u Beogradu „danas, posle više od 25 godina, pokazuje da još ima onih koji negiraju, relativizuju i umanjuju genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine kao sudski utvrđene činjenice“, naglasio je Bramerc.

Istovremeno, glavni tužilac je osudio vlasti Hrvatske zbog sprečavanja istraga o zločinima hrvatskih vojnika nad Srbima u BiH.

„Kakvu poruku šalje Vlada Hrvatske kada svoje sudove sprečava da istraže optužbe o zločinima nad bosanskim Srbima“, istakao je Bramerc.

On je upitao i „kako bošnjački političari mogu da insistiraju da se poštuju presude o njihovim žrtvama, a krivični progon njihovih komandanata nazivaju politički motivisanim“.

„Neki kažu da su istina i pravda izvor sukoba u društvu. Realnost je da se negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca koristi za sprečavanje pomirenja, izazivanje mržnje i za destabilizaciju mira i bezbednosti“, podvukao je Bramerc.

Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je naglasio važnost saradnje haškog tužilaštva sa tužiocima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Precizirao je da su tužiocima za ratne zločine u Srbiji, na njihov zahtev, ustupljene „dve važne istrage protiv osumnjičenih visokog ranga“, kao i dokazi u dva predmeta protiv osumnjičenih „srednjeg“, koji su preuzeti od Bosne i Hercegovine.

Tužiocima u Crnoj Gori iz Haga su po Bramercovim rečima dostavljeni predmeti o „15 osumnjičenih“, od kojih se mnogi sumnjiče za seksualno nasilje, uključujući silovanje, „seksualno porobljavanje, nasilnu prostituciju i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorišćavanja“, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh