Svijet

Velika Britanija: Zabilježen prvi smrtni slučaj od omikron varijante koronavirusa

U Britaniji je do sada zabilježeno 3.137 slučajeva nove varijante koronavirusa omikron

Najmanje jedan pacijent zaražen novom varijantom koronavirusa omikron preminuo je u Velikoj Britaniji, potvrdio je britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, da, omikron dovodi i do hospitalizacije, a nažalost potvrđeno je i da je najmanje jedan pacijent umro od omikrona”, rekao je Boris Johnson, govoreći u centru za vakcinaciju u Paddingtonu kod Londona.

Pozivajući ljude da zanemare “ideju da je ovo na neki način blaža varijanta virusa”, Johnson je naglasio da se ubrzava prenos virusa kod stanovništva i da je najbolje što mogu učiniti – primiti buster doze vakcina.

“Ovdje u glavnom gradu omikron predstavlja oko 40 posto slučajeva. Do sutra će to biti većina slučajeva”, dodao je on.

Prošle sedmice ministar zdravlja Sajid Javid izjavio je da se omikron širi mnogo brže od drugih varijanti koronavirusa, dodajući da bi broj slučajeva omikrona u zemlji mogao biti veći od milion do kraja decembra.

Do danas je Velika Britanija prijavila 3.137 slučajeva nove varijante koronavirusa.

Od početka pandemije u ovoj zemlji zabilježeno je više od 10,8 miliona slučajeva, kao i više od 146.400 smrtnih slučajeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh