Svijet

Strik: Tražim da ministri EU nametnu sankcije protiv Milorada Dodika

Tineke Strik, zastupnica Evropskog parlamenta je u večerašnjem obraćanju u ovoj instituciji pozivajući Evropsku uniju da nametne sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tineke Strik - N1

Podsjetila je da je prije 26 godina potpisan Dejtonski sporazum te da je BiH stavljena pod međunarodni nadzor sve dok ona ne postane punopravna demokratija.

“Kao i mnogi drugi, žalim da je taj nadzor i dalje potreban jer zemlja je blokirana zbog korumpiranih etnonacionalističkih političara, a ovaj nadzor je zaista nešto što je ogromna odgovornost za međunarodnu zajednicu za očuvanje Dejtona i Ustava. Dejton je sada pod pritiskom, Milorad Dodik igra opasnu igru i dovodi teritorijalni integritet i suverenost BiH u pitanje, to ne možemo prihvatiti. Tražim da ministri EU nametnu sankcije protiv Milorada Dodika i tražim od cijele međunarodne zajednice da ne prave kompromise po pitanju toliko potrebnih demokratskih reformi i da se konačno odvoji od etničkih i političkih podjela”, istakla je Strik.

Naglasila je da trenutni Status Quo neće pomoći da se situacija riječi.

“To će se riješiti samo putem isključivog demokratskog procesa. Molim vas učinite to za bosanskohercegovačke građane”, poručila je Strik. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh