Svijet

NJEMAČKA NAJVEĆI BROJ ZARAŽENIH OD POČETKA PANDEMIJE Evo koje mjere se razmatraju

Biće neugodnije i komplikovanije biti nevakcinisan, kaže gradonačelnik Berlina Novi berlinski gradonačelnik Mihael Miler.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Berlinski Senat u ponedeljak je dogovorio, a u sredu bi trebalo da izglasa uvođenje 2G pravila – u kafiće i restorane, na sportske i kulturne aktivnosti i događaje u zatvorenim prostorima moćiće samo da ulaze samo vakcinisani i oni sa potvrdom da su preležali koronu. Sa negativnim testom moćiće još samo u zoološki vrt.

Ograničenje kretanja za nevakcinisane u Berlinu stupiće na snagu najverovatnije u ponedeljak, prenose nemački mediji.

Priprema se i novo pravilo da u klubove i na veća događanja nevakcinisani nemaju pristup, a vakcinisani i oni koju preležali koronu moraju ponovi da se testiraju.

Sada u Berlinu barovi i i organizatori kulturnih događaja biraju hoće li dozvoliti ulazak i testiranima. Ako je ulaz dozvoljen samo onima koji su preležali koronu ili su se vakcinisali, nisu potrebne maske.

Kako je u utorak zabeležen rekordni broj novozaraženih od početka pandemije – 39.676 – stručnjaci i neki političari pozivaju da se ponovo proglasi lokdaun.

Miler (SPD) se izjasnio i protiv lokdauna i protiv obavezne vakcinacije.

-Ne mislim da bi još jedno zatvaranje za vreme Božića bilo prihvaćeno, rekao je.

Jedina alternativa potpunom zatvaranju je da se u čitavoj Nemačkoj uvede pravilo 2G, smatra virusolog Karl Loterbah, zdravstveni stručnjak Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koja će verovatno da vodi novu vladu.

Premijer Severne Rajne-Vestfalije Hendrik Wust (CDU) založio se za sastanak na kom bi se odlučivalo o uvođenju 2G pravila za čitavu Nemačku – to znači da bi nevakcinisanima svuda bilo ograničeno kretanje.

Virusolog Kristian Drosten upozorio je da je moguće dodatnih 100.000 smrtnih slučajeva ako se sada ne uvedu strože mere.

Nedavno je objavljeno kako Nemačka, usprkos relativno visokoj stopi vakcinacije, ima tri miliona nevakcinisanih starijih od 60 godina.

Zbog preopterećenosti nemačke bolnice odlažu operacije koje nisu hitne.

Najgore je stanje u Bavarskoj, Saksoniji i Tiringiji, prenosi Špigl.

Velika berlinska univerzitetska bolnica ”Charité” od utorka je otkazala sve planirane intervencije kako bi zaposlene raspodelila na kovid odeljenja. Još je 10 odsto kreveta na intenzivnoj nezi u Nemačkoj slobodno, upozorava lekar intenzivne nege Kristijan Karagianidis. On je takođe pozvao na uvođenje 2G pravila u zemlji, a 3G na radnom mestu.

Od ponedeljka je u Austriji na snazi 2G pravilo: samo vakcinisani i oni koji su preležali koronu i preležali mogu u kafiće i restorane, bioskope i pozorišta, kod frizera i teretane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh