Svijet

Johnson: COP26 mora označiti početak kraja klimatskih promjena

Konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama (COP26) mora označiti početak kraja klimatskih promjena, rekao je britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak u obraćanju na otvaranju summita u Glasgowu.

Boris Johnson - CNN.com

– Ako sami sastanci rješavaju klimatske promjene, onda nam ne bi bilo potrebno 25 prethodnih sastanaka COP-a da bismo došli tamo gdje smo danas – rekao je Johnson, javlja dpa.

On je naglasio da iako COP26 neće biti kraj klimatskim promjenama, može i mora označiti početak kraja.

– U godinama nakon Pariza, svijet je polako i s velikim trudom i bolom izgradio čamac za spašavanje za čovječanstvo i sada je vrijeme da se taj čamac za spašavanje snažno gurne u vodu poput velikog broda koji plovi niz rijeku Clyde – dodao je.

Johnson je upozorio na opasnosti od porasta temperature. “Četiri stepena i opraštamo se od cijelih gradova – Miamija, Aleksandrije, Šangaja – svi izgubljeni ispod valova”.

Svoje obraćanje na konferenciji je završio riječima da samit mora obilježiti trenutak kada je čovječanstvo počelo “deaktivirati tu bombu” od klimatskih promjena, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh