Svijet

Brazilski senatori glasali za podizanje optužnice protiv Jaira Bolsonara

Brazilski senatori glasali su za preporuku podizanja optužnice protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog njegovog postupanja tokom pandemije.

Jair Bolsonaro - Twitter

Vijeće Senata podržalo je izvještaj koji poziva na podizanje optužbi protiv predsjednika Bolsonara, uključujući zločine protiv čovječnosti, nakon 600.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, javlja BBC.

Izvještaj će, prema informacijama medija, biti poslan glavnom tužitelju, piše Fena.

Brazilski predsjednik tvrdi da nije kriv za apsolutno ništa, ali je kriza narušila njegovu popularnost. Brazil je po broju umrlih od koronavirusa na drugom mjestu odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim ovo glasanje nije garancija da će doći do stvarnih kaznenih prijava, budući da preporuke iz izvještaja sada mora procijeniti glavni tužitelj Augusto Aras, od kojeg se očekuje da štiti predsjednika.

U izvještaju se navodi da je vlada predsjednika Bolsonara provodila politiku dopuštanja koronavirusu da prođe kroz zemlju u nadi da će postići imunitet krda.

Predsjednika se opisuje kao “glavnu osobu odgovornu za greške koje je počinila savezna vlada tokom pandemije”.

Osim za zločine protiv čovječnosti, Senatski odbor preporučio je još osam optužbi, uključujući poticanje na zločin, krivotvorenje dokumenata i kršenje socijalnih prava.

Predsjednik Bolsonaro je optužen za zloupotrebu javnih sredstava i širenje lažnih vijesti o pandemiji.

Izvještaj na 1.300 stranica također preporučuje podizanje optužnica protiv dvije korporacije i 77 drugih ljudi, uključujući trojicu punoljetnih predsjednikovih sinova.

Nakon objave, senator Renan Calheiros, koji je bio glavni autor izvještaja, rekao je da će “haos vlade Jaira Bolsonara ući u historiju kao najniža razina ljudske neimaštine”.

Glasanjem je zaključena šestomjesečna istraga koja je istaknula skandale i korupciju unutar vlade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh