Svijet

Nezapamćena oluja i poplava u Atini: Vjetar čupao zidove, djeca evakuirana iz škola

Nakon ljeta rekordnih temperatura, koja su dodatno rasplamsali nezapamćene šumske požare diljem Grčke, zemlju je sada pogodilo i drugo olujno nevrijeme u manje od sedam dana.

poplave - screenshot

“Već smo vidjeli neobične količine kiše u dijelovima zemlje, ali od četvrtka očekujemo da će ovaj vremenski sistem, stvoriti novu opasnu situaciju, posebno u onim područjima gdje je tlo već zasićeno i potoci se izlijevaju”, rekao je dr. Kostas Lagouvardos, direktor istraživanja na Nacionalnom opservatoriju u Ateni.

Nažalost, oluje su već učinile svoje; više od 200 kuća oštećeno je tokom vikenda na Eubeji jer su obilne kiše i poplave učinile ceste neprohodnima.

“Situacija je dramatična. Brdo blata uklonjeno je iz sela”, rekao je Giorgos Tsapourniotis, gradonačelnik Mantoudija, uspoređujući scene s biblijskom katastrofom.

U četvrtak je oluja stigla do Atene. Iščupala je zidove iz grčkog parlamenta, u nekim kvartovima djeca su bila prisiljena na evakuaciju iz škola, a meteorološka služba izdala je crveno upozorenje upozoravajući ljude da izbjegavaju nepotrebno kretanje. prenosi radiosarajevo

Procjenjuje se da je tokom ljeta u Grčkoj spaljeno 300.000 hektara šume i žbunja uslijed temperature koja je dosegla 47,1° C, što je i historijsko najviša zabilježena vrijednost. Više od trećine devastiranog područja nalazilo se na sjeveru otoka Eubeja. Posljednjih sedmica vlasti su naredile čišćenje korita rijeka, dok ljudi gomilaju vreće pijeska oko svojih domova.

Šumovita područja sjeverno od glavnog grada također su desetkovana požarima u augustu.

“Svjedoci smo gubitka kritičnih usluga ekosustava koje šume pružaju”, izjavio je Demetres Karavellas, koji je na čelu WWF-a u Grčkoj, ističući da je taj požar najveći dosad zabilježen u Grčkoj.

Prirodna sposobnost tla da zadržava vodu, tj. da djeluje kao mehanizam za kontrolu poplava, narušena je požarima ovoga ljeta. Grci poručuju kako bez pomoći vatrogasaca pristiglih iz dvadeset država ne bi uspjeli ukrotiti vatrenu stihiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh