Svijet

EU: Nova pravila za unos i iznos gotovine od četvrtka

Na snagu sutra stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

Novac - Uprava carina Srbije

U Europsko komisiji navode da je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma. Od sutra u EU bit će primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina “neotkrivene” gotovine.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvaćati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći postupati i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primijete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna financijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za financiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Bruxellesu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh