Svijet

Papa Franjo postrožio kazne za svećenike koji siluju djecu

PAPA FRANJO je napravio najveću reviziju crkvenog prava u posljednja četiri desetljeća, postroživši mjere protiv svećenika koji zlostavljaju maloljetnike i čine prevare.

papa Franjo - Twitter

Revizija na kojoj se radilo od 2009., a započeo ju je prošli papa Benedikt XIV., odnosi se na Šestu knjigu Zakonika kanonskog prava, koja se sastoji od 1750 članaka. To je dosad najveća revizija tog kaznenog zakona otkad ga je 1983. potpisao papa Ivan Pavao II.

Franjo je biskupe podsjetio da su odgovorni za poštovanje zakona i da je cilj izmjene “smanjiti broj slučajeva u kojima se određivanje kazne prepušta diskreciji vlasti”.

“Klima pretjerane opuštenosti u interpretaciji kaznenog zakona”
Monsinjor Filippo Iannone, čelnik vatikanskog odjela koji je nadgledao projekt, naglasio je kako se u kleru stvorila “klima pretjerane opuštenosti u interpretaciji kaznenog zakona”, u kojoj je milost ponekad stavljena ispred pravde. prenosi “Index“.

Seksualno zlostavljanje maloljetnika svrstano je u novi dio “Prekršaji protiv ljudskog života, dostojanstva i slobode” umjesto u dosadašnje “Zločine protiv posebnih dužnosti”.

U taj dio zakonika uneseni su novi zločini poput dječje pornografije te vabljenja maloljetnika i ranjivih odraslih radi seksualnog zlostavljanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh