Svijet

Gej momku (20) su brat i rođaci odrubili glavu zato što su saznali za njegovu se*sulanu orijentaciju

Iranskog homose*sualca porodica je zvijerski ubila i odrubila mu glavu u užasnom “ubistvu iz časti” nakon što su saznali da je homose*sualac.

Alireza Fazeli Monfared - PinkNews

Alirezu Fazeli-Monfaredu (20) su navodno ubili njegov brat i rođaci nakon što su otkrili da ga je iranska vojska izuzela iz službe zbog “se*sualnih izopačenosti”.

Alireza je posljednji put razgovarao sa majkom telefonom, rekao je njegov najbolji prijatelj Aghil Abiat za Iran Wire. Nakon toga, Alireza je automobilom odvezen u selo Borumi, blizu glavnog grada Ahvaza, gdje su ga brat i rođaci ubili i odsjekli mu glavu, pa njegovo tijelo bacili uz drvo.

Alireza je planirao da pobjegne iz Irana i pridruži se svom dečku kao izbjeglica u Turskoj prije njegove smrti. Njegov partner, aktivista Aghil Baiat, rekao je iranskoj LGBTQ mreži da su ubice nazvale Alirezinu majku neposredno nakon ubistva i rekli joj gdje da pronađe njegovo tijelo. Alirezina majka je bila “hospitalizovana u šoku” nakon ubistva, a ubice su uhapšene, rekao je Baiat.

LGBTQ ljudi su često na meti nasilja od strane članova svojih porodica u Iranu.

– Alirezino ubistvo kao rezultat njegove se*sualne orijentacije, navedene na njegovoj kartici izuzeća iz vojske, ponovo je pružilo dokaz za naše upozorenje od prije nekoliko godina o rizicima koje prouzrokuje postupak izuzeća od vojne službe za homose*sualne iranske muškarce i podvlači potrebu za spriječavanjem ovih bezbjednosnih rizika – rečeno je ispred iranske LGBTQ mreže.

Proces izuzeća muškaraca iz vojne službe zbog homose*sualnosti ugrožava članove LGBTQ zajednice u Iranu, gdje su prisutne ho*ofobija i tran*fobija. Gej osobe su poslije toga često na meti takozvanih „ubistava iz časti“ pod uvjerenjem da su porodici donijele sramotu.

Nažalost, ovo nije problem samo u Iranu. Studija iz 2019. godine u The Journal of Interpersonal Violence otkrila je da se anti-homose*sualno “nasilje iz časti” i dalje koristi i podstiče širom svijeta.

Homose*sualno opredjeljenje se u Iranu smatra ilegalnim i može se kazniti smrću ili doživotnim zatvorom, a svako pokazivanje LGBTQ identiteta u javnosti najoštrije se osuđuje, piše “Noizz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh