Svijet

Direktor BioNTecha Ugur Sahin smatra da će se pandemija širiti do 2022. godine

Nagli porast zaraze koronavirusom u zemljama u razvoju, poput Indije, usljed relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine, rekao je Ugur Sahin direktor BioNTecha.

Ugur Sahin - Reuters

Zbog hitnosti, vlasti bi trebale razmotriti mjere kao što su miješanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača, rekli su osnivači BioNTecha.

Njemačka kompanija udružila se s kompanijom Pfizer Inc. kako bi testirala, proizvela i distribuirala vakcinu.

“Moramo osigurati zaista visoke stope vakcinacije širom svijeta. U suprotnom, niko neće biti siguran”, rekao je Sahin, te dodao da će pandemija prestati tek kad se “imunitet krda” ostvari širom svijeta.

“Sredinom 2022. čak će i regije s velikom gustoćom stanovništva poput Indije postići visoku stopu vakcinacije i imuniteta krda”, rekao je Sahin. prenosi “Klix“.

“Vidjet ćemo u sljedećih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija.”

Sahin je rekao da proširuju proizvodnju sa više od 30 kompanija kako bi proizveli više vakcina za opskrbu zemalja poput Indije.

Miješanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je BioNTech-ova, s tzv. virusnim vektorskim vakcinama poput AstraZeneca, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija, rekla je Ozlem Tureci, suvlasnica kompanije BioNTech.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh