Svijet

U Iranu počelo obilježavanje Lejletul-Kadra

Šiitski muslimani posebnu pažnju posvećuju 19., 21. i 23. noći ramazana, smatrajući da je jedna od njih noć u kojoj je Poslaniku Muhammedu objavljena sveta knjiga Kur’an

Muslimani širom svijeta u posljednjoj trećini svetog mjeseca ramazana obilježavaju Lejletul-Kadr ili Noć sudbine.

Po islamskim predajama, ne zna se tačno koje noći je Lejletul-Kadr, te je preporučeno da se za njom “traga” u neparnim noćima posljednje trećine Ramazana.

Druga od tih noći, u Iranu je obilježena sinoć, 21. ramazana ispred džamije Jafar Sadegh u Teheranu.

I ove godine Lejletul-Kadr je u Iranu obilježen drugačije zbog pandemije koronavirusa. Vjernicima je dopušteno da učestvuju u vjerskim programima u džamijama s maskama i uz držanje distance.

Šiitski muslimani, koji predstavljaju većinsko stanovništvo u Iranu, posebnu pažnju posvećuju 19., 21. i 23. noći ramazana, smatrajući da je noć u kojoj je Poslaniku Muhammedu objavljena sveta knjiga Kur’an, jedna od njih.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr.

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr), nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim božijim stvorenjima za narednu godinu.

Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur’ana te pokajanja i traženja oprosta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh