Region

Selaković i Rouhani: Srbiji mnogo znači postojana podrška Irana

Šef srpske diplomatije ponovio je da Iran i Srbija imaju veoma ozbiljne političke odnose koje treba prenijeti i na polje ekonomske saradnje i da dvije države to treba da iskoriste na najbolji moguć način

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se, u okviru zvanične posjete Islamskoj Republici Iran, s predsjednikom te zemlje Hassanom Rouhanijem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sastao se i s predsjednikom Parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

Selaković je rekao da su na sastancima s visokim državnim funkcionerima Irana, na prvom mjestu s Rouhanijem, upućene čestitke predsjedniku Aleksandru Vučiću i samoj Srbiji na ozbiljnim ekonomskim reformama, ali naročito zbog svih mjera koje je Srbija poduzela u borbi protiv COVID-19, na planu zaštite zdravlja stanovništva, kroz mjere liječenja, vakcinaciju i na planu očuvanja ekonomije.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Iran država koja u međunarodnim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i podržava želju te zemlje da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rješenje za pitanje Kosova i Metohije.

“Postojana podrška Irana nama itekako mnogo znači”, rekao je Selaković na kraju zvanične posjete, naglasivši da Srbija i Iran gaje veoma ozbiljne političke odnose, koje treba prenijeti i na polje ekonomske saradnje.

Ministar je ukazao da je iranska strana izrazila veliku spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede i objasnio da najviše interesovanja postoji za nabavku sjemena i sadnog materijala, a također i za transfer tehnologija i iskustava, kao i saradnju naučnih i istraživačkih institucija i drugih ustanova.

“Izražena je i želja i poziv ministru Nedimoviću da u što skorijem roku posjeti Iran s delegacijom naših ljudi iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da budu zastupljeni svojim proizvodima i na velikom iranskom tržištu. To je tržište koje broji više od 82 miliona stanovnika, a Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda”, naglasio je Selaković.

Dodao je da je bilo riječi i o mogućnostima plasmana voća, jabuka na prvom mjestu.

ef srpske diplomatije ponovio je da Iran i Srbija imaju veoma ozbiljne političke odnose koje treba prenijeti i na polje ekonomske saradnje i da dvije države to treba da iskoriste na najbolji moguć način.

Prvog dana zvanične posjete Islamskoj Republici Iran, Selaković se sastao s iranskim kolegom Mohamadom Javadom Zarifom, s kojim je potpisao sporazum o saradnji ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje. Selaković se sastao i sa zamjenikom ministra za vanjsku trgovinu Hamidom Zadbumom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh