Svijet

Zaključak EU o Turskoj: Spremni za konkretnije prijedloge za stabilniji odnos

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je rekao da su lideri zadužili Evropsku komisiju i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepa Borrella da pripreme moguću pozitivnu agendu s Turskom

Zaključak Evropskog vijeća o Turskoj “važan je korak u dobrom smjeru”, rekao je predsjednik Charles Michel u četvrtak kasno uvečer.

“Spremni smo s Evropskim vijećem i državama članicama na stol staviti konkretnije prijedloge kako bismo imali stabilniji i predvidljiviji odnos s Turskom”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen nakon virtualnog samita lidera EU.

Michel je rekao da su lideri zadužili Evropsku komisiju i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepa Borrella da pripreme moguću pozitivnu agendu s Turskom.

“Moguća pozitivna agenda, ali uslovna. To znači da se nadamo da će Turska zadržati umjereno i pozitivno ponašanje u narednim sedmicama i mjesecima”, rekao je Michel.

Teme razgovora s Turskom uključuju modernizaciju dvadesetpetogodišnje Carinske unije, aktivnosti među ljudima i mobilnost, kao i migracije, pojasnio je Michel.

Dodao je da su u kontaktu s turskim vlastima radi moguće posjete Turskoj u aprilu.

Von der Leyen je kazala da je Turska pokazala konstruktivniji stav, uključujući i svoje bilateralne odnose s nekoliko država članica EU.

“To su pozitivni i dobrodošli koraci na kojima se moramo pokušati nadovezati. Dalje ćemo se angažovati s Turskom na pitanjima kao što su migracija, finansiranje, dijalozi na visokom nivou i modernizacija Carinske unije”, kazala je Von der Leyen.

Prema njenim riječima, ako Turska ne krene konstruktivno naprijed, ako se vrati jednostranim akcijama, posebno u istočnom Mediteranu, obustavit će tu saradnju.

Von der Leyen je dodala da je Evropska komisija također zadužena da Evropskom vijeću predstavi prijedlog o načinu pružanja podrške sirijskim izbjeglicama u Turskoj, kao i u Jordanu, Libanu i drugim dijelovima regije.

Tokom dvodnevnog samita lidera EU-a koji se održava putem videokonferencije zbog pandemije koronavirusa, razgovarat će se o brojnim pitanjima, uključujući pandemiju koronavirusa, proces vakcinacije, odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Turskom te ekonomsku situaciju u evropskom bloku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh