Svijet

Johnson&Johnson cjepivo odobreno u EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) donijela je odluku o preporuci za odobrenje jednodozne vakcine protiv koronavirusa koju je razvila američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson, javlja Anadolu Agency (AA).

Čipovanje ljudi - Ilustracija/Srpskainfo.com

Očekuje se da će u kratkom roku odluku odobriti i Komisija Evropske unije (EU), tako da će Johnson & Johnson biti četvrta vakcina protiv COVID-19 odobrena u EU.

U saopćenju iz EMA-e navedeno je da su dobiveni podaci potvrdili da je vakcina učinkovita i sigurna te da je mogu koristiti zemlje članice EU.

EMA je već odobrila vakcine protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je korištenje Johnson & Johnson vakcina krajem februara. Zdravstveni stručnjaci nadaju se da će vakcinacija jednom dozom ubrzati imunizaciju svjetske populacije protiv COVID-19, posebno s obzirom na zabrinjavajuće nove varijante koronavirusa koje su se pojavile posljednjih mjeseci.

Masovno istraživanje koje je obuhvatilo tri kontinenta pokazalo je da su vakcine Johnson & Johnson efikasne 85 posto u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

Rezultati su potvrđeni čak i u zemljama poput Južne Afrike, gdje su identifikovane varijante koje su izgleda manje osjetljive na druge odobrene vakcine, uključujući i AstraZeneca.

Očekuje se da Johnson & Johnson može započeti isporuku vakcina Evropskoj uniji najranije sredinom aprila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh