Svijet

Kako se posjet Svetog Nikole u dom umirovljenika pretvorio u katastrofu: ‘Ovo je crni dan…‘

Belgija je prva zemlja na svijetu po stopi smrtnosti od koronavirusa, 15,47 na 10.000 stanovnika. U toj zemlji dosad je zaraženo više od 600.000 ljudi, a život je izgubilo njih 17.692.

Najnovija priča o superširitelju stiže iz belgijskog grada Mola u pokrajini Antwerp čije vlasti istražuju kako se zarazilo nekoliko desetaka korisnika doma za starije i nemoćne nakon posjeta Svetog Nikole.

Muškarac koji je prerušen u Svetog Nikolu sa svojim pomoćnicima posjetio dom razbolio se tri dana kasnije i dobio pozitivan nalaz na covid-19. Nakon toga su zdravstveni djelatnici doma započeli testiranje osoblja i korisnika doma. Rezultati su bili poražavajući, pozitivan test imao je čak 61 korisnik doma Hemelrijck i 14 članova osoblja. Najmanje jedan zaraženi prima kisik zbog komplikacija od covida.

Fotografije posjeta Svetog Nikole domu pokazuju da se nisu svi pridržavali epidemioloških mjera. Nisu svi korisnici nosili maske, a Sveti Nikola i njegovi pomoćnici stajali su preblizu korisnicima, prenosi Jutarnji.hr.

Ravnateljstvo doma je izvijestilo da su se poštivale epidemiološke mjere, ali fotografije članova obitelj korisnika pokazuju drugačije.

Gradonačelnik Mola Wim Caeyers dom je okarakterizirao kao potpuno neodgovornu organizaciju. Poručio je da će cijela općina pomoći kako bi se cirkulacija virusa stavila pod kontrolu.

– Ovo je crni dan za dom, posjet Svetog Nikole organiziran je s najboljim namjerama, ali je pošlo po zlu, rekao je.

Jedan od vodećih virologa u Belgiji Marc Van Ranst izrazio je sumnju da je Sveti Nikola mogao zaraziti tako puno ljudi odjednom. Za širenje koronavirusa u domu smatra da je vjerojatno kriva slaba ventilacija, a posjet Svetog Nikole smatra glupom idejom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh