Svijet

Erdogan: Učiniti Tursku bazom četvrte industrijske revolucije proizvoda i tehnologija

Odlučni smo da, zajedno sa javnim i privatnim sektorom, iskoristimo svaku priliku da prenesemo naše politike na globalni poligon i zauzmemo aktivnu poziciju u međunarodnim dešavanjima, kazao je turski predsjednik Erdogan

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je cilj te zemlje da u skladu sa nacionalnim tehnološkim pokretom postane bazom četvrte industrijske revolucije proizvoda i tehnologija, javlja Anadolu Agency (AA).

U saradnji Sindikata metalne industrije Turske (MESS), Ministarstva industrije i tehnologije te zemlje i Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) danas je svečano otvoren Centar četvrte industrijske revolucije u Turskoj, čime je ta zemlja ušla u red 15 država koje čine takvu WEF-ovu mrežu u svijetu.

Turski predsjednik Erdogan je u video poruci učesnicima svečanog otvorenja kazao kako je riječ o jednom od svega dva takva centra u Evropi.

Izrazivši uvjerenje da će novootvoreni centar ostvariti velike ekonomske i društvene ciljeve, bez obzira na aktuelne probleme koje izaziva pandemija COVID-19, Erdogan je kazao kako dobra prilagodba digitalnom zaokretu u svijetu garantira zauzimanje dobre pozicije u globalnom smislu.

“Naravno da sve zemlje prave iskorake i sakupljaju iskustva na tom polju, ali stvarna potreba je da se sva ta iskustva iskoriste u međunarodnoj saradnji kako bi se kreirala klima dobrih prilika za sve“, poručio je Erdogan.

On je također kazao kako Turska zagovara multilateralnu saradnju i daje pozitivne doprinose takvom okruženju na svim međunarodnim platformama.

“Odlučni smo da, zajedno sa javnim i privatnim sektorom, iskoristimo svaku priliku da prenesemo naše politike na globalni poligon i zauzmemo aktivnu poziciju u međunarodnim dešavanjima“, kazao je Erdogan i dodao kako je od prve industrijske revolucije došlo do velike tehnološke transformacije društva i država koje se neminovno spremaju za četvrtu revoluciju.

Erdogan je dalje kazao da kvalitetan i sposoban ljudski kadar predstavlja ključni element u procesu digitalizacije, a da je Turska spremna ulazi u taj proces sa mladim, sposobnim i stručnim ljudima.

Naglasivši da Turska više ne želi takve procese posmatrati iz začelja, već predvoditi i biti akter u prvim redovima, Erdogan je poručio da će novootvoreni Centar imati važnu ulogu i zadaću u ostvarenju tih ciljeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh