Svijet

UPOZORENJE INTERPOLA: Moguće aktiviranje kriminalnih grupa NAKON POJAVE VAKCINA

Međunarodna policijska organizacija Interpol pozvala je zemlje članice da koordinišu napore usljed mogućeg aktiviranja kriminalnih grupa u vezi sa pojavom vakcina protiv virusa korona, saopšteno je iz te organizacije.

Koronavirus - Mreza-mira.net

U saopštenju se navodi da će potreba za koordinacijom službi za sprovođenje zakona i zdravstvenih regulatornih tijela igrati ključnu ulogu u osiguravanju zaštite bezbjednosti pojedinaca i zdravlja zajednica.

Iz Interpola ističu da će biti ključno da se osigura bezbjednost lanaca snabdijevanja i da se otkriju ilegalne internet stranice koje prodaju lažne proizvode, usljed približavanja izbora vakcina protiv virusa korona i njihove distribucije na tržištu.

– Dok se vlasti zemalja spremaju za upotrebu vakcina, kriminalne organizacije planiraju da se uključe u lance snabdijevanja i da ih ometaju – upozorio je generalni sekretar Interpola Jurgen Stok.

Prema riječima generalnog sekretara, organizovane kriminalne grupe mogle bi da iskoriste lažne internet stranice i prodaju neodobrene lijekove i falsifikovanu opremu za testiranje na kovid 19.

Stok je izjavio da je ključno da se službe za sprovođenje zakona što bolje pripreme za širenje svih vrsta kriminalnih aktivnosti povezanih sa vakcinom protiv kovida 19, javio je TASS.

Interpol je u avgustu upozorio na novi talas kibernetičkog kriminala nakon pojave prve vakcine protiv kovida 19. Organizacija smatra da je moguća nova pojava kibernetičkih prijetnji povezanih sa medicinskim proizvodima.

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno se u svijetu razvija 170 vakcina protiv virusa korona.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv kovida 19 pod nazivom “sputnjik pet”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh