Svijet

Odgoda Olimpijskih igara u Tokiju košta organizatore gotovo 2 milijarde dolara

List Yomuiri otkriva da odgoda Olimpijskih igara u Tokiju koju je uzrokovala pandemija koronavirusa košta, prema procjeni organizatora, oko 200 milijardi yena (1,9 milijardi dolara).

Olimpijske igre - EP BiH

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i japanska vlada bili su u martu prisiljeni odgoditi Olimpijske igre jer se koronavirus počeo nekontrolisano širiti svijetom.

Prije odgore Igre su trebale koštati 1,35 triliona yena (13 milijardi dolara), a odgoda će stajati dodatnih 1,9 milijardi dolara.

Narednog mjeseca Organizacijski odbor donijet će odluku o raspodjeli finansijskog tereta nakon razgovora između MOK-a, gradske vlade Tokija i centralne japanske vlade, piše Yomiuri.

U troškove odgode obuhvaćano je isplata uposlenicima kao i novi sistem za refundaciju ulaznica, ali ne uključuje mjere za sprječavanje širenja koronavirusa.

Podsjetimo, Olimpijske igre su planirane za 2021. godinu od 23. jula od 8. augusta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh