Svijet

Ujeo ga komarac kada je imao 6 godina: Sada o njegovoj nozi bruji cijeli svijet

Bong Teta (27) su ugrizli komarci dok je bio mali, zbog čega mu je noga natekla pet puta više nego što je normalno.

Komarac - telegram.hr

Jednom je sanjao da bude fudbaler, ali od kada je bolest započela imao je samo šest godina i nije mogao pravilno da šutne loptu, piše “Informer“.

Bong je rekao da se tumor razvio iz malih rana na stopalu i da su to njegovi roditelji ignorisali jer su mislili da su ogrebotine nastale u toku igre.

Međutim, male kvržice su mu narasle oko stopala i potpuno prekrile nogu do trenutka kada je navršio 12 godina. Njegovi roditelji, koji su radili u obližnjoj fabrici, nisu mogli da priušte liječenje u siromašnoj zemlji, pa se njegovo stanje tokom godina pogoršavalo.

Prestao je da ide u školu jer mu je bilo teško da dugo hoda. Čak i kada je odlazio u školu, ostala djeca su ga stalno zadirkivala zbog noge.

On je više od dvije decenije tako živio, a potom je jedna žena dala novac za liječenje. Novac bio je dovoljan da pokrije Bongove medicinske troškove i prvi put je mogao da posjeti bolnicu. Nakon provere krvi, ljekari su ustanovili da ima limfnu filarijazu, parazitsku bolest.

To je jedan od vodećih uzroka invalidnosti u svijetu, ali još uvijek nema poznate vakcine ili lijeka za bolest.

Bong je bio obeshrabren kada je saznao da je bolest neizliječiva, ali je i dalje bio zahvalan donaciji.

Ovo će mi olakšati život, a saznanje da postoje ljudi koji brinu o meni čini me sretnim – rekao je.

Bong sada uzima prepisanu terapiju koja mu ublažuje bolove i život mu je sada znatno lakši.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh