Svijet

Ovo su novi simptomi korona virusa, nije isto kao u martu

Oporavak od korone zahtjeva dosta vremena, u određenom broju slučaja.

Oporavak najtežih pacijenata obolelih od Kovida-19 dugo traje, kaže direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađević i dodaje da ne smije biti opuštanja,piše Novi.

– Mi ćemo dugo biti sa pacijentima u intenzivnim njegama, jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne smije biti opuštanja – rekao je on.

Lađević je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao novinarima da za virus korona ne postoji lijek, ni vakcina i da je nošenje maski i održavanje rastojanja između ljudi jedina zaštita u ovom momentu.

– Ako mi koji radimo sa najtežim pacijentima u intenzivnim negama možemo da se zaštitimo maskama i rukavicima, onda mogu i građani – naglasio je on.

U odnosu na mart, kada su u intenzivnim njegama uglavnom bili stariji pacijenti, sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija.

Lađević kaže da je to bilo očekivano jer u prvom talasu nisu radili fakulteti, škole, a da je sada cirkulacija stanovništva veća i da je se mlađi više zaražavaju.

– Mlađi mogu proći sa blažom kliničkom slikom, a ne moraju. Ako prođu sa blažom kliničkom slikom neodgovornim ponašanjem ili nerazumjevanjem situacije mogu nanijeti veliku štetu starijima, svojim najbližim – zaključio je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh