Svijet

Prva molitva nakon 86 godina u Aja Sofiji: Vjernici pristižu sa svih strana

Već od ranih jutarnjih sati počeli su pristizati vjernici koji žele obaviti molitvu u džamiji Aja Sofiji, u Istanbulu, koja će nakon 86 godina ponovo biti otvorena za vjerske obrede.

Aja Sofija - Twitter

Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom, a već nakon sabah-namaza su počeli pristizati oni koji su htjeli obaviti prvu molitvu u njoj nakon 86 godina.

Mnogi građani čekaju na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.

Nadležne službe nakon dezinfekcije, pristiglima dijele maske i jednokratne sedžade (prostirke za molitvu). Ujedno, građanima dijele i simit i čaj kako bi se okrijepili.

Očekuje se da će ceremoniji otvorenja prisustvovati i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan te drugi zvaničnici nekoliko partija. Također, povodom ceremonije su pristigli i mnogi domaći i strani turisti.

Vjernici / Aja Sofija – Anadolija

Poduzete su visoke mjere sigurnosti, a obavljene su i završne pripreme.

U okviru mjera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dvije za žene.

Ujedno na kontrolnim tačkama nadležne službe kontroliraju temperature tijela posjetilaca i da li imaju maske. Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređnih na 17 lokacija te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh