Svijet

U Švedskoj će zaraženi koronavirusom morati prijaviti one s kojima su imali kontakt

Nadležni u Švedskoj poručili su da će promijeniti strategiju praćenja kontakata zaraženih koronavirusom. Smatraju da kontakte trebaju pratiti oni koji su zaraženi.

Švedska usred korona virusa - Facebook

Ovu strategiju je prihvatila većina zemalja u svijetu, a podrazumijeva da oni koji su zaraženi prijave i prate osobe s kojima su bili u kontaktu, objavio je Reuters.

Švedske vlasti smatraju da je prihvatljivije da zaraženi kontaktiraju one s kojima su imali blizak susret, nego da to rade nadležni. Ocijenili su da je dosadašnji načinpraćenja kontakata bio dobar dok je bio manji broj zaraženih.

Za razliku od onih u drugim državama, ovakav sistem praćenja kontakata u Švedskoj nije anoniman jer se očekuje da zaraženi obavijesti sve one s kojima je bio u kontaktu, prenosi “Klix“.

Nije u potpunosti jasno kako će ovaj sistem funkcionisati i da li će vlasti provjeravati da li zaraženi to zaista rade. Detaljne upute bit će objavljene tokom narednih dana.

Od početka pandemije u ovoj zemlji koronavirusom je zaraženo 78.048 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh