Svijet

U Francuskoj 135 djece dobilo opasnu bolest povezanu s koronom, umro 9-godišnjak

devetogodišnji dječak, pozitivan na novi soj koronavirusa, preminuo je od rijetkog sindroma sličnog Kawasakijevoj bolesti, rekao je danas glasnogovornik bolnice Timone Marseille koja se nalazi na jugu Francuske.

Dijete s maskom - Ilustracija / Espreso.rs

Dijete je doživjelo srčani udar, nakon čega je hospitalizirano. No, u subotu je preminulo zbog “neuroloških ozljeda” koje je zadobilo nakon udara.

“Francuske vlasti upoznate su s pojavom rijetkog oboljenja koje podsjeća na Kawasakijevu bolest koja se povezuje s koronavirusom. Simptomi su: višestruke upale, natečeni udovi, osip i srčani udar“, rekao je u aprilu Jerome Salomon, direktor francuske Nacionalne zdravstvene agencije.

Danas je za CNN priopćio kako je u Francuskoj od početka pandemije 135 djece dobilo ovu bolest, no ovo je prvi smrtni slučaj.

Do 100 oboljele djece u Britaniji

Procjenjuje se da je između 75 i 100 djece u Velikoj Britaniji također oboljelo od te bolesti.

Dvanaestogodišnje dijete u Londonu umrlo je od višestrukog upalnog sindroma koji nalikuje na Kawasakijevu bolest, a slični slučajevi zabilježeni su i u SAD-u te drugdje u Europi.

Kawasakijeva bolest relativno je rijetka akutna dječja bolest. Radi se o sistemskom vaskulitisu, tj. upali stijenke srednje velikih i malih arterija, pri čemu može doći do obustave dotoka krvi u srce. Obično se može izliječiti i većina djece se oporavi bez ozbiljnih problema, ali može biti i smrtonosna.

Sindrom nalikuje na opasnu bolest

Britanski stručnjaci iz londonske dječje bolnice Evelina rekli su prekjučer da su liječili više od 20 djece koja su imala simptome koji nalikuju teškom obliku Kawasakijeve bolesti. Svoja preliminarna istraživanja objavili su u časopisu Lancet.

Iako ovaj novi sindrom ima višestruke upale koje nalikuju opasnoj Kawasakijevoj bolesti, stručnjaci za zarazne bolesti kažu kako se ova dva oboljenja ipak u nekim segmentima razlikuju. Simptomi ovog novog sindroma uključuju dugotrajnu visoku temperaturu, osip, crvenilo u očima, upale i oboljenja jednog ili više organa.

“Vjerujemo da se radi o imunološkoj reakciji tijela na novi soj koronavirusa. Zabilježili smo mali broj slučajeva, između 75 i 100 u cijeloj zemlji. Važno je napomenuti da se većina djece oporavila, mnoga nisu ni završila na intenzivnoj njezi“, rekao je Russell Viner, predsjednik Kraljevskog koledža za pedijatriju, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh