Svijet

Erdogan odbio milijardu eura pomoći EU za migrante: “Ne želimo više taj novac”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da je odbio evropsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj, u trenutku kada su se hiljade ljudi natiskale na grčkoj granici.

Recep Tayyip Erdogan - Yahoo.com

“Razgovaramo s njima. Kažu nam: ‘Poslat ćemo vam milijardu eura.’ Koga vi hoćete prevariti? Ne želimo više taj novac”, rekao je Erdogan danas na konferenciji za medije u Ankari u društvu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ove izjave dolaze u trenutku kada je Evropska unija sve zabrinutija zbog dolaska hiljada migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je “otvorila vrata” izbjeglicama, prenosi “Hina”.

Erdogan je predbacio EU-u da ne želi “podijeliti teret” s Turskom koja je prihvatila oko četiri miliona migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije koji bježe pred ratom u svojoj zemlji koji je izbio 2011. godine.

Turski predsjednik također je optužio “grčke vojnike” da su na grčko-turskoj granici “ubili dvoje migranata” i jednog teško ranili, ne iznoseći dodatne tvrdnje.

Nešto ranije danas glasnogovornik grčke vlade je “lažnim vijestima” nazvao videosnimku na kojoj se čini da grčki vojnici ubijaju sirijskog migranta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh