Svijet

Fondacija Gejts obećala 100 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa

Fondacija Bila i Melinde Gejts obećala je danas da će dati do 100 miliona dolara za globalni odgovor na epidemiju koronavirusa od kojeg je do sada umrlo skoro 500 ljudi.

Koronavirus - Srpskainfo.com

Sredstva će biti upotrebljena za jačanje napora za detekciju, izolaciju i tretman oboljelih, te za razvoj vakcina i dijagnostiku.

“Međunarodne organizacije, nacionalne administracije, privatni sektor i filantropi treba zajedno da rade da se uspori širenje epidemije, da se pomogne zemljama da zaštite najugroženije stanovnike i da se ubrza razvoj oruđa kojim bi se epidemija stavila pod kontrolu”, rekao je zvaničnik Fondacije Mark Suzman.

U navedeni iznos spada i deset miliona dolara koje je Fondacija prethodno obećala, krajem januara.

Iz Fondacije ističu da će usmjeriti 20 miliona dolara organizacijama poput Svjetske zdravstvene organizacije, američkog Centra za kontrolu i zaštitu od oboljenja, kineske Nacionalne komisije za zdravlje i kineskog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja.

Dodatnih 20 miliona biće prebačeno za pomoć zdravstvenim službama u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji, gdje su se nedavno pojavile epidemije poput svinjskog gripa H1N1.

Fondacija je namijenila do 60 miliona dolara za ubrzanje otkrića, razvoja i probe vakcina, liječenja i dijagnostikovanja virusa, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh