Svijet

Koronavirus se proširio u sve dijelove Kine

Smrtonosni koronavirus koji se isprva pojavio u kineskom gradu Wuhanu sada se službeno proširio na sve regije te najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Opasnost od novog virusa iz Kine - BHRT.ba

Potvrđeni su slučajevi koronavirusa koji se službeno zove 2019 n-CoV u sve 34 glavne regije Kine.

Posljednji potvrđeni danas objavljeni slučaj zabilježen je u najudaljenijoj jugozapadnoj regiji Tibeta.

Trenutno je 7711 potvrđenih slučajeva u Kini, uz deset zaraženih u Hong Kongu, sedam u Macau i osam na Tajvanu.

Zarazom nadmašio SARS

Računa se da je do danas od koronavirusa umrlo najmanje 170 ljudi, svi u Kini.

Koronavirus se pojavio u Wuhanu, gradu u središtu Kine, početkom prosinca i proteklih nekoliko tjedana proširio se strelovitom brzinom. No, većina zaraženih je i dalje u Wuhanu i matičnoj pokrajini Hubei, na koju otpada oko 60 posto potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Zdravstvene vlasti Kine jučer su potvrdile da je broj potvrđenih slučajeva wuhanskog koronavirusa u Kini službeno nadmašio broj slučajeva SARS-a u vrijeme epidemije 2002. i 2003. godine.

WHO se ponovno sastaje u Ženevi

Zaraza koronavirusom proširila se u najmanje 15 drugih zemalja do sada, kako javlja BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovno se sastaje u Ženevi da razmotre treba li za koronavirus proglasiti globalnu zdravstvenu uzbunu, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh