Svijet

Apokalipsa u Australiji: Gradić Balmoral gotovo do temelja spaljen

Gradić Balmoral skoro je potpuno uništen u katastrofalnim požarima koji su zahvatili australijsku državu Novi Južni Vels.

No image - Haber.ba

Premijer Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan rekla je da “nije ostalo puno” od grada u kome živi oko 400 ljudi.

Stanovnicima Balmorala trenutno nije dozvoljeno da se vraćaju u grad. U gradu nisu zabilježeni smrtni slučajevi, ali je povrijeđeno nekoliko vatrogasaca.

Želimo da se ljudi što prije vrate svojim kućama, na svoje posjede, ali je bezbjednost na prvom mjestu – rekla je Beredžiklijanova.

U području Adelejd Hils uništene su najmanje 72 kuće. U ovoj oblasti juče je pronađeno tijelo šeszdesetdevetogodišnjeg muškarca.

Prema posljednjim podacima, u Novom Južnom Velsu sada gori oko 98 požara.

Vatrogasci se bore da suzbiju požare koji gore u tri države Australije usljed sušnog perioda i visoke temperature, navodi “BBC”.

U požarima u Australiji od septembra je poginulo najmanje devet ljudi, stotine kuća je uništeno, a milioni hektara zemlje su spaljeni.

Veliki broj malih gradova pretrpio je značajnu štetu ovog vikenda, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh