Svijet

Etiopija u svemir lansirala svoj prvi satelit

Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir u sklopu nastojanja da sa ostalim afričkim državama razvije svemirske programe koji bi trebali unaprijediti njihove razvojne ciljeve i potaknuti znanstvene inovacije.

Satelit - Nezavisne.com

Etiopski zvaničnici i građani okupili su se jučer u opservatoriju i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi sjeverno od glavnoga grada Addis Abebe, kako bi uživo pratili prijenos lansiranja satelita sa svemirske stanice u Kini.

“Ovo će utrti temelje našemu povijesnom putu prema boljitku”, izjavio je zamjenik premijera Demeke Mekonnen u govoru održanom na državnoj televiziji u povodu lansiranja satelita.

Razvili su ga i osmislili kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada plazila je blizu šest miliona od ukupno više od sedam miliona dolara ukupnih troškova izrade satelita, rekao je direktor Etiopskog instituta za svemirsku znanost i tehnologiju Solomon Belay za Reuters.

“Svemir je hrana, svemir je otvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju… suverenitet, sredstvo za smanjenje siromaštva, on je sve za Etiopljane koji žele postići univerzalan i održivi razvoj”, kazao je, dodavši da će satelit Etiopljani koristiti za potrebe prognoziranja vremena i za nadzor usjeva.

Afrička unija je 2017. godine usvojila politiku svemirskog razvoja za područje afričkih zemalja uz objašnjenje da svemirska znanost i tehnologija mogu unaprijediti privredni napredak i upravljanje prirodnim resursima na tom kontinentu, prenosi “klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh