Svijet

Oliver Varhelyi, novi kandidat Mađarske za komesara EU

Mađarski ambasador pri Evropskoj uniji, Oliver Varhelyi je novi kandidat iz Budimpešte za komesara za proširenje i politiku susjedstva Evropske unije.

EU - Nezavisne.com

Ovo je u ponedjeljak saopštila mađarska vlada, a Evropska komisija je danas potvrdila da je zvanično dobila novi prijedlog.

Mina Andeeva, portparolka Evropske komisije je naglasila da su naredni koraci veoma važni i da novi prijedlog ne podrazumijeva po automatizmu nominaciju za komesara jer su neophodne početne procedure koje obuhvataju direktan intervju buduće predsjednice Ursule von der Leyen sa novim kandidatom i nakon moguće njene potvrde on je podvrgnut kontroli o konfliktu interesa, nakon čega slijedi saslušanje u Evropskom parlamentu.

Andeeva nije potvrdila dali će mađarski kandidat biti ponovo nominovan za komesar za prošrenje, poput njegovog prethodnika Laszla Troscanyia.

“Ne želim da u ovom trenutku spekulišem o konačnoj odluci izabrane predsjednice Evropske Komisije, prije nego što ona obavi intervjue sa novim kanididatima”, naglasila je Andeeva.

Odbor za pravna Pitanja Evropskog parlamenta (JURI) je u ponedjeljak zaključio da kandidati iz Rumunske, Rovana Plumb i kandidat iz Mađarske Lsazlo Troscanyi nisu podobni da postanu evropski komesari zbog konflikta interesa.

U Evropskoj komisiji je potvrđeno da je Ursula von der Leyen odmah nakon ove odluke razgovarala sa premijerima Rumunske i Mađarske od kojih je zatražila da u što kraćem roku izađu sa novim prijedlozima.

Mađarska vlada je u ponedjeljak uveče zamenila ime Troscanyia sa imenom mađarskog diplomate Oliver Varhelyi.

Sa druge strane, Rumunska i dalje nije izašla sa novim prijedlogom, prenosi “RadioSlobodnaEvropa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh