Svijet

Britanski parlament će biti suspendiran: “Ovo je državni udar…”

Britanska kraljica Elizabeta odobrila je plan premijera Borisa Johnsona da suspendira parlament, objavilo je u srijedu Kraljevsko vijeće, službeno tijelo sastavljeno od kraljičinih savjetnika.

Saopšteno je da će Parlament biti suspendiran između 9. i 12. septembra pa do 14. oktbora.

“Njezino Visočanstvo naredilo je da će Parlament biti suspendiran ne prije ponedjeljka 9. septembra i ne kasnije od četvrtka 12. septembra do ponedjeljka 14. oktobra”, navedeno je u saopštenju.

U dosad najodvažnijem potezu da izvuče zemlju iz Evropske unije sa ili bez sporazuma, Johnson je najavio da će obraćanje kraljice, koje se tradicionalno smatra službenim otvaranjem nove parlamentarne sezone, zakazati za 14. oktobar, što znači da zastupnički dom dotad ne bi radio.

Kraljica je pristala na taj datum, de facto suspendirajući parlament od sredine septembra na mjesec dana.

Opozicioni čelnici i u pismu kraljici izrazili su svoje neslaganje i zatražili da ih primi, prijeteći uvlačenjem britanskog 93-godišnjeg monarha u ustavnu krizu.

Vijest je izazvala oštar pad funte.

Engleska crkva je objavila da bi haotični Brexit pogodio siromašne i ne bi doveo do pomirbe podijeljene zemlje.

Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz Evropske unije, Johnson je rekao da je to “apsolutno netačno”.

“Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog summita 17. oktobra (summit evropskih čelnika), vrijeme u kojem bi zastupnici raspravili Brexit i sva druga pitanja. Radi se o dodatnom vremenu”, izjavio je premijer.

Njegov potez izazvao je zgražanje političkih protivnika, pa i nekih visokih dužnosnika Johnsonove Konzervativne stranke.

“Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način”, rekao je John McDonnell, drugi čovjek opozicionih laburista.

“Što god tko mislio o Brexitu, jednom kada premijeru dopustite da spriječi puno i slobodno djelovanje naših demokratskih institucija na vrlo ste skliskom terenu”, dodao je.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o “mračnom danu za britansku demokratiju”.

Johnson obećava da će se Brexit dogoditi 31. oktobra, sa ili bez dogovora s Bruxellesom.

Njegovim najnovijim potezom parlamentu bi se ograničilo vrijeme za sprječavanje ‘tvrdog’ Brexita, a na njega se odlučio dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi Brexit.

Uz samo jedan glas koji mu osigurava većinu u parlamentu sa 650 zastupnika, članovi njegovih konzervativaca koji se protive izlasku bez sporazuma moraju odlučiti na čijoj su strani.

“Mislim da je vjerojatnije glasanje o povjerenju vladi, jer je nemoguće da se spriječi prerogacija (suspenzija parlamenta). U tom slučaju je ljudima poput mene teško zadržati povjerenje u vladu”, rekao je proevropski konzervativni zastupnik Dominic Grieve.

Predsjednik parlamenta John Barlow, moćni političar koji je dosad pokazao da je spreman prekršiti ustaljena proceduralna pravila kako bi omogućio raspravu o Brexitu, smatra “posve jasnim” da je cilj Johnosnova poteza ograničiti raspravu.

“Suspenzija rada parlamenta bila bi uvreda za demokratske procese i prava zastupnika kao predstavnika naroda”, izjavio je Barlow koji je na referendumu 2016. glasao za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji.

Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar finansija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je “ustavnom sramotom” slučaj kada vlada ne bi odgovarala Parlamentu.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru:

“Bilo bi jako teško da Jeremy Corbyn, čelnik Laburističke stranke, traži glasanje o povjerenju novome premijeru Borisu Johnsonu, osobito u svjetlu činjenice da je Boris upravo ono što je Britanija tražila i dokazat će da je ‘velik’!. Volim Ujedinjeno Kraljevstvo.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh