Svijet

Etiopljani zasadili 350 miliona stabala u samo jednom danu

Etiopljani su u jednom danu uspjeli da zasade više od 350 miliona stabala, čime su oborili svjetski rekord, prenosi BBC.

No image - Haber.ba

Projekat masovne sadnje drveća osmislio je premijer Abiji Ahmed s ciljem da se ponište efekti ogoljavanja zemljišta i klimatskih promjena u zemlji koju često pogađaju suše, prenosi “Srna”.

Neke javne kancelarije zatvorene su da bi službenici mogli da učestvuju u akciji, navodi BBC.

Prema podacima UN, površina pod šumama u Etiopiji umanjena je sa 35 posto ukupne zemljišne površine početkom XX vijeka na nešto iznad četiri procenta tokom dvijehiljaditih.

Abiji je pokrenuo akciju sadnje stabala u okviru svoje “Inicijative zeleno nasljeđe”, koja se realizuje na 1.000 lokacija širom zemlje.

Konačni cilj je sadnja četiri milijarde stabala.

Širom zemlje danima su emitovani video-snimci sa pozivima stanovništvu da sadi drveće i brine se o njemu.

Svjetski rekord u sadnji drveća u jednom danu dosad je držala Indija, gdje je 800.000 volontera posadilo više od 50 miliona stabala 2016. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh