Svijet

Tokom pokušaja puča u Etiopiji ubijen načelnik Generalštaba

Vlada Etiopije saopćila je da je načelnik Generalštaba vojske te zemlje Sea’re Mekonnen ubijen tokom sinoćnjeg pokušaja vojnog udara.

No image - Haber.ba

Premijer Etiopije Abiy Ahmed ranije jutros je saopćio da je general Mekonnen teško ranjen, a njegov glasnogovornik Nigusu Tolahun je saopćio da je Mekonnen podlegao .

Ističući kako je general Mekonnen poginuo pokušavajući osujetiti pokušaj vojnog udara u sjevernoj pokrajini Amhari, Tilahun je kazao da je ubistvo počinio Mekonnenov tjelohranitelj koji je tom prilikom ubio i penzionisanog generala Geza Aberu, prenosi “N1“.

Ubice su uhapšene, a iz ureda premijera Ahmeda saopćeno je da je osujećeni pokušaj vojnog udara predvodio general Asaminew Tsige, šef regionalnih sigurnosnih snaga u Amhari. Asaminew je u aprilu prošle godine oslobođen iz zatvora u kojem je bio politički zatvorenik, a oslobođen je amnestijom koju je potpisao premijer Ahmed.

Tokom sinoćnjeg pokušaja puča teško je ranjen i glavni tužilac u Amhari Migbaru Kebaba.

Premijer Ahmed jutros je kazao da je pokušaj puča osujećen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh