Svijet

Hiljade demonstranata na ulicama Londona: “Ne rasizmu”, “Ne Trumpu”…

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas britanskoj premijerki Theresi May da će SAD sklopiti suštinski i pošten trgovinski sporazum sa Londonom nakon Brexita.

Protesti u Londonu - Twitter

“Mislim da ćemo imati suštinski trgovinski sporazum. To će biti veoma pošten sporazum i smatram da obje strane to žele”, rekao je Trump na sastanku sa May i vodećim poslovnim ljudima u Londonu, drugog dana njegove trodnevne državničke posjete Velikoj Britaniji.

On je zahvalio May na fantastičnom poslu i rekao da nije upoznat sa terminima njenog mandata, ali da bi ona trebalo “da bude u blizini” radi sklapanja sporazuma. May bi trebalo da podnese ostavku u petak, 7. juna, ali će ostati na premijerskoj funkciji dok ne bude izabran njen nasljednik.

Najviši zvaničnici SAD i Velike Britanije sastali su se sa britanskim i američkim poslovnim liderima tokom Trumpove posjete Velikoj Britaniji.

“Mi smo vaš najveći trgovinski partner. Smatram da postoji velika prilika da se to značajno uveća, posebno sada”, rekao je Trump.

Demonstranti su se od ranih jutarnjih sati okupili na Trgu Trfalgar koji se nalazi u blizini sjedišta vlade u kojem će premijerka Theresa May primiti Trumpa.

Trump je uz maksimalne mjere sigurnosti stigao u kompleks britanske vlade, tako da se nije ni približavao okupljenoj masi.

Demonstranti s transparentima su se potom zaputili ka sjedištu vlade u Downing Steetu, ali ih je policija zaustavila.

Hiljade demonstranata potom su se okupile na Trgu parlamenta.

Tokom dana se očekuje još veći broj demonstranata na ulicama Londona, a očekuje se i dolazak čelnika opozicione Laburističke partije.

Američki predsjednik je u ponedjeljak tokom državnog banketa u Buckinghamskoj palati pohvalio “vječno prijateljstvo” Velike Britanije i SAD, a kraljica Elizabeta je rekla da zemlje slave savez koji je decenijama osigurao “sigurnost i prosperitet dva naroda”.

Trump je u Veliku Britaniju stigao u ponedjeljak prijepodne.

U momentima kada je Air Force One slijetao na tlo Londona, Trump je u dva tweeta napao gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, sa kojim je i ranije imao verbalnih konfrontacija. Khan je u autorskom tekstu za “The Guardian” u subotu obrazložio zbog čega je “nebritanski prostrijeti crveni tepih Trumpu”, a i ponovo je odobrio demonstrantima koji organizuju proteste protiv američkog predsjednika, da puste u vazduh narandžasti balon sa likom “baby Trumpa”, prenosi “RSE“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh