Svijet

Princeza Aiko je jedino dijete novog japanskog cara: Maltretirali su je u školi, a zbog nje je država htjela da mijenja tradiciju

Na njenom osmom rođendanu je otkriveno da je veoma telentovana za kaligrafiju, preskakanje konopca, sviranje klavira, violine i pisanje poezije.

Princeza Aiko - Srbijadanas.com

Japanska carska porodica se tokom ove sedmice našla u centru pažnje zbog dva važna događaja. Car Akihito je abdicirao i povukao se prijestola, pa je tron prepustio najstarijem sinu caru Naruhitu, koji je novu poziciju preuzeo 1. maja, piše “Telegraf“.

Od tog trenutka svjetski mediji neprestano pišu o ovoj porodici, a u centru pažnje se našla i princeza Aiko, jedino dijete novog japanskog cara Naruhita i carice Masako. Rođena je 1. decembra 2001. godine u bolnici u carskoj paliti u Tokiju. Sa njenim rođenjem je prekinuta tradicija, pa su joj roditelji izabrali ime, a ne car, odnosno njen deda.

Njeno lično ime je ispisano znakovima za riječ “ljubav” i “dijete”, i znači osoba koja voli druge. Princeza takođe ima i carsko ime, princeza Toši, što znači osoba koja poštuje druge.

Ona je svoje školovanje počela u vrtiću Gakušin 3. aprila 2006. godine. Vrtić je napustila 15. marta 2008. godine, a 2014. se upisala u srednju školu.

Na njenom osmom rođendanu je otkriveno da je veoma telentovana za kaligrafiju, preskakanje konopca, sviranje klavira, violine i pisanje poezije.

Početkom marta 2010. godine, Aiko je počela da izostaje iz škole jer se nije slagala sa drugim djevojkama i zbog toga što su je drugovi maltretirali.

Aiko se vratila u školu 2. maja 2010. godine. Tada je viši zvaničnik palate rekao da će princeza pohađati ograničen broj časova u pratnji majke, a sve po savjetu porodičnog ljekara.

U novembru 2011. godine, Aiko je završila u bolnici zbog upale pluća.

Kada su njene javne aktivnosti u pitanju, ona je posjetila izložbu povodom 150. godišnjice japansko-italijanskih odnosa 5. aprila 2016. godine u Tokijskom muzeju.

Od 16. godine prati svoje roditelje na javnim nastupima. Na ljeto 2018. godine, po prvi put je putovala u inostranstvo kako bi pohađala ljetnji program na koledžu Iton.

NASLJEDNICA PRIJESTOLA?

Zakon o carskoj kući iz 1947. godine ukinuo je japansko plemstvo. Zakon o sukcesiji u Japanu spriječava žene iz carske kuće da nasljeđuju prijesto.

Kada se rodila princeza Aiko, povela se debata u Japanu o tome da li treba dozvoliti ženama da nasljeđuju prijesto i da li treba mijenjati zakon. Tokom historije Japan je imao i nekoliko žena vladara, ali su njihovi nasljendici uvijek birani po očevoj liniji.

Stručni odbor koji je imenovan od strane vlade podneo je izvještaj 2005. godine u kome se nalazi preporuka da se izmjeni zakon o nasljeđivanju prijestola. Tada nije navedeno kada bi odluka mogla da bude donijeta.

Međutim, čitav taj proces je odložilo rođenje muškog nasljednika 2006. godine, kada se rodio princ Hisahito, sin princa Fumihita i njegove žene princeze Kiko, koji je ujedno i carev jedini unuk.

Aktuelni premijer Japana Šinzo Abe je u 3. januara 2007. godine najavio da će odustati od izmjene zakona o nasleđivanju prijestola, pa su trenutno male šanse da će se nešto u skorije vrijeme promijeniti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh