Svijet

Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala novo navođeno taktičko oružje

Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala novo “navođeno taktičko oružje” s “moćnom bojevom glavom”, javlja “BBC”.

Kim Jong-un - NYPost.com

Sjevernokorejski državni mediji nisu naveli puno detalja o oružju, no analitičari smatraju da se vjerojatno ne radi o ponovnom testiranju dalekometnih projektila za koje je SAD jasno dao na znanje da ih doživljava kao prijetnju, piše “Index“.

Bez dogovora

Nakon posljednjeg sastanka dvojice državnih vođa, nije postignuto neko konačno rješenje glede denuklearizacije Sjeverne Koreje. Naime, februaru se se sastali predsjednici Donald Trump i Kim Jong-un u glavnom gradu Vijetnama, Hanoiju, kako bi pregovarali o smanjenju nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, ali nisu uspjeli postići konkretan dogovor.

Prošle je sedmice, Kim Jong-un izjavio kako bi za nastavak pregovora Donald Trump trebao imati “pravilan stav”.

Prerada nuklearnog materijala

Centralna korejska novinska agencija (KCNA) nije dala puno informacija o tipu oružja. Izvijestila je jedino da je oružje testirano na različitim metama te da je Kim Jong-un sam nadgledao testiranje novog oružja.

Analitičari smatraju kako se vjerojatno radi o projektilima kratkog dometa.

Sjevernokorejski vođa rekao je prošle godine da će zaustaviti nuklearna ispitivanja i da više neće lansirati interkontinentalne balističke rakete. No, čini se, kako se u Sjevernoj Koreji nastavilo s nuklearnim aktivnostima jer su satelitske snimke od prošle sedmice ukazale na jasna zbivanja na glavnoj nuklearnoj lokaciji te zemlje, što ukazuje na to da bi Sjeverna Koreja mogla raditi na preradi radioaktivnog materijala u gorivo za bombe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh