Svijet

MONSTRUM PRIJE KRVAVOG PIRA NAPISAO JEZIVI MANIFEST NA 73 STRANE: Brejvika nazvao vitezom i inspiracijom, a onda otkrio zašto je izabrao baš Novi Zeland i mirni gradić za stravičan napad!

Terorista Brenton Tarant, inače australijski državljanin, koji je pobio najmanje 49 ljudi u napadu na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, prije pokolja je napisao manifest na 73 strane.

No image - Haber.ba

U tom “delu” pod nazivom “Velika zamena”, objavljenom na društvenim mrežama, objašnjava zašto je izabrao baš džamije u ovom novozelandskom gradu i kako je bio inspirisan norveškim krvnikom Andersom Brejvikom koji je 2011. godine pobio 77 ljudi, uglavnom dece u Norveškoj.

“Čitao sam mnoga dela, ali sam istinski inspirisan vitezom Brejvikom”, napisao je.

Dalje navodi da je poveo napade kao osvetu za teroristički napad u Švedskoj, u kome je stradala jedna devojka.

“Bio je jedan od period od dve godine kada sam drastično promenio stavove, prvi događaj koji je pokrenuo promenu je bio napad u Stokholmu 7. aprila 2017. Nisam više mogao da okrećem leđa nasilju”, navodi.

Tarant je sebe opisao kao običnog belca, rođenog u Australiji u radničkoj porodici, sa skromnim primanjima.

“Ja sam samo običan čovek koji je odlučio da osigura budućnost za moje ljude”, napisao je.

“Treba pokazati onima koji su izvršili invaziju na našu zemlju, da je ovo naša zemlja i da nikada neće biti njihova. Dok god ovde živi beli čovek, oni nikad neće osvojiti naše zemlje i zameniti naše narode. Sudeći prema definiciji, jeste – ovo je teroristički napad, ali ja verujem da je ovo akcija protiv okupatora”, napisao je.

Dalje u tekstu je objasnio zašto se odlučio za napad u Novom Zelandu.

“Ovde sam hteo privremeno da živim dok sam sve planirao, ali sam ubrzo otkrio da je ova zemlja meta baš kao i druge zemlje. Takođe, napad na Novom Zelandu bi privukao pažnju na pravi napad- onaj na našu civilizaciju”, navodi se.

Odrastao je u Graftonu u Australiji. Kaže da je imao malo interesovanja za učenjem i obrazovanjem.

Tarant ističe da je prvo planirao da napadne džamiju u Dunedinu, ali se odlučio za bogomolje Al Nur i Masdžid u Krajstčerču jer su “imale mnogo više okupatora”.

Dejli mejl navodi da je Tarantov otac bio atletičar koji se takmičio u 75 triatlona, a preminuo je 2010. od raka. Majka i dalje živi u Graftonu,piše Kurir

Jedna njegova poznanica kaže da je Tarant išao često u teretanu i bio, u tom smislu veoma disciplinova, ali da nikada nisu razgovarali o religijskim ubeđenjima i da joj se nije činilo d aj evernik.

“Otkad je napustio Grafton, znam da je posetio mnogo zemalja”, rekla je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh