Svijet

Više od polovice internet trgovina ne poštuje zakonodavstvo

Na oko 60 posto provjeravanih internetskih stranica koje nude proizvode, usluge i digitalni sadržaj, otkrivene su nepravilnosti u pogledu poštivanja pravila Evropske unije o potrošačima, rezultati su provjere 560 e-trgovina, koju je provela Evropska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača, objavila je u petak Evropska komisija.

Online kupovina - Ilustracija/Vijesti.ba

Provjere web-lokacija potrošača širom EU-a pokazale su da se mnogi potrošači suočavaju s nejasnim informacijama o cijenama i popustima pri kupnji putem interneta.

Za više od 31 posto web stranica koje nude popuste, pokazalo se da posebne ponude nisu vjerodostojne ili je snižena cijena izračunata nejasno.

Čak na 211 web stranica konačna cijena pri plaćanju bila je viša od početne ponuđene cijene, dok 39 posto tih trgovaca nije uključilo odgovarajuće informacije o dodatnim neizbježnim naknadama za isporuku, načinu plaćanja, naknadama za rezervacije i slično.

Po pravu Evropske unije, svaki potrošač u EU ima pravo primiti jasne, točne i razumljive ključne informacije od trgovca o dobru ili usluzi prije kupnje putem interneta. Te informacije moraju uključivati aspekte kao što su karakteristike proizvoda, cijena s porezima, troškovi dostave i postojanje prava na povlačenje ili otkazivanje.

Online trgovci moraju u potpunosti poštivati EU pravila o zaštiti potrošača. Nacionalna tijela za zaštitu potrošača, uz pomoć Komisije, će poduzeti potrebne korake kako bi zaustavila takve nepoštene poslovne prakse, upozorila je Evropska komisija, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh