Svijet

Turska pozvala Kinu da zatvori logore za muslimane: “Sramota za čovječanstvo”

Turska je pozvala Kinu da zatvori zatočeničke logore za muslimane na krajnjem zapadu zemlje, smatrajući da su ti logori, u kojima je navodno oko milion etničkih Ujgura, “velika sramota za čovječanstvo”.

Kineski muslimani - Twitter

Prošle su sedmice aktivisti za ljudska prava pozvali Evropu i muslimanske države da podstaknu osnivanje UN-ove istrage o kineskim logorima u kojima je navodno oko milion Ujgura i ostalih muslimana, a nalaze se u pokrajini Xinjiang.

“Politika sistematske asimilacije turkijskih Ujgura koju provode kineske vlast, velika je sramota za čovječanstvo”, navodi se u saopštenju glasnogovornika turskog ministarstva vanjskih poslova Hamija Aksoya.

“Više nije tajna da je oko milion pripadnika tog naroda muslimanske vjeroispovijesti zatvoreno u koncentracionim logorima na osnovu proizvoljnih optužbi “, napisao je Aksoy. “Pozivamo kineske vlasti da poštuju osnovna ljudska prava turkijskih Ujgura te da zatvore te koncentracione logore.”

Kineska ambasada u Ankari na svojoj je internet stranici objavila dugačak odgovor u kome stoji da su Aksoyeve optužbe lažne i neosnovan te je pozvalo vladu da ih povuče, prenosi “Hina”.

Peking je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice zbog svojeg programa takozvane deradikalizacije u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu zemlje.

Ankara je pozvala međunarodnu zajednicu i glavnoga sekretara UN-a da preduzme odgovarajuće korake.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh