Svijet

Zavirite u napušteni bizarni grad kao iz “Diznijeve bajke”

Stotine praznih zamkova, čiji dizajn podsjeća na nešto iz ‘Diznijevih’ bajki, zamišljenih da budu luksuzni stambeni kompleks za arapske bogataše u zapadnoj turskoj stoji sablasno prazno.

Napušteni bizarni grad kao iz "Diznijeve" bajke - Screenshot/Youtube

Samo tri kilometra udaljen od historijskog grada Mudurnu u turskoj sjeverozapadnoj provinciji Bolu, specifičan dizajn zasluga je kompanije ‘Sarot grupa’, a u okviru kompleksa zamišljeno je da se izgrade i tržni centar, hotel, džamija i turska kupatila.

Uprkos protestvovanju lokalnog stanovništva, koje se pobunilo zbog dizajna vila navodeći da se ne uklapaju u otomansku arhitekturu provincije, projekat je dobio zeleno svjetlo, a gradnja počela 2011. godine.

Međutim, od planiranih 732 vile, samo je 587 izgrađeno prije nego što je kompanija upala u finansijske probleme, završivši u dugu od 27 miliona dolara. Skoro polovinu nekretnina kupili su ljudi iz Katara, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Iz građevinske kompanije krivili su kupce, jer nisu još platili vile. ‘Sarot grupa’ je bezuspješno pokušala da restrukturira dug i proglasila je bankrot u septembru, piše “RTS“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh