Svijet

Junker: Neće više biti pregovora o sporazumu o Brexitu

Britanski parlamentarci glasali su ranije ovaj mjesec protiv sporazuma oko kojeg su se dogovorili UK i EU

Jean Claude Juncker - Aitonline.tv

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) izjavio je danas da se o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije ne može ponovo pregovarati bez obzira na odluku britanskog parlamenta, javljaju agencije.

Junker je u Evropskom parlamentu ponovio stav koji su izrekli mnogi evropski zvaničnici i čelnici država članica nakon jučerašnje odluke britanskog parlamenta da premijerka Tereza Mej (Theresa May) traži otvaranje pregovora da bi se našlo alternativno rješenje za granicu Irske i Sjeverne Irske, piše “Index“.

Šef Evropske komisije rekao je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum.

– Jučerašnja rasprava i glasanje u donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju se neće opet pregovarati – rekao je Junker.

Pregovarač Evropske unije za Brexit Majkl Barnije (Michel Barnier) rekao je da je backstop, tj. zaštitni mehanizam koji sprečava obnovu tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske, sastavni dio sporazuma o Brexitu te da se o tome neće ponovo pregovarati.

Barnije je tokom govora u Evropskom parlamentu izjavio da je to bilo realno rješenje kako bi se izbjegle tvrde granice.

Britanski parlamentarci glasali su ranije ovaj mjesec protiv sporazuma oko kojeg su se dogovorili Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija nakon 18 mjeseci pregovora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh