Svijet

Doktori iz Njemačke masovno napuštaju državu, ministar zdravstva od EU zahtijeva rješavanje problema

Nedavno izgubio na izborima za lidera Kršćansko-demokratske unije

avaz

Njemački ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) izjavio je da bi EU trebala razmisliti o uvođenju regulative koja bi zaustavila ljekare da odlaze u druge zemlje unutar EU na rad.

Špan, koji je nedavno izgubio na izborima za lidera Kršćansko-demokratske unije, objasnio je da bi zemlje EU morale prestati uzimati jedne od drugih ljekara te to pojasnio na primjeru Švicarske, u koju njemački ljekari odlaze raditi.

– Mogu ih razumjeti. Švicarska je divna zemlja. No, u Njemačkoj postoji manjak ljekara. I onda poljski ljekari dolaze raditi u našu državu, što dovodi do toga da ih ima manje u Poljskoj – rekao je Špan za list “Blick am Sonntag”.

– To nije uredu – ističe Špan i dodaje kako je potrebno razmisliti o tome trebaju li unutar EU nove regulacije kojima bi spriječili da ljudi iz određenih profesija odlaze u druge države, a da se pritom ne dovodi u pitanje slobodu kretanja.

Špan je rekao i da takvi propisi postoje unutar Svjetske zdravstvene organizacije te da bi mogli poslužiti kao model, no nije razjasnio na šta tačno misli i kako bi to primijenio u EU,prenosi Avaz

Na pitanje bi li Njemačka trebala tražiti novac od Švicarske, koja nije članica EU, jer se ljekari obrazuju u Njemačkoj, a odlaze u Švicarsku, odgovorio je: “Ne, to nije moj plan.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh